BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év végi zsúfoltság a szállodákban

Bár a szállodák szilveszterkor szokás szerint megteltek vendégekkel, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyaroknak lenne pénzük utazásra

Bár az országos adatokra még várni kell, a Világgazdaság által megkérdezett szállodák arról számoltak be, hogy a tavalyihoz hasonló magas foglaltsággal zárták a szilveszteri időszakot. „Sokan döntöttek úgy, hogy elnyújtják a pihenőt, a szilveszteri foglalások közel harmada ugyanis a január 2-i és 3-i időpontot is magába foglalja” – mondta Varga Zoltán a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A legnépszerűbb extra egyébként a szilveszteri vacsora, és minden harmadik vendég csak január hatodikával áll ismét munkába. Varga Zoltán szerint az óévet legolcsóbban motelben lehetett búcsúztatni, ahol az egy napra jutó átlagos foglalási érték 5 ezer forint, míg az extra programokkal készülő szállodáknál 27 ezerhez közelített. A legnépszerűbb városok Budapest mögött Hajdúszoboszló és Eger volt.

A szobákat ilyenkor 15-25 százalékkal magasabb áron lehetett értékesíteni. Főleg három éjszakás csomagokat árultak a szállodák. „A december 30-i éjszaka még gyenge volt, de 31-én már telt ház volt Budapesten a három-, négy- és ötcsillagos házakban is. Ami pedig a fő pozitívum, hogy végre drágábban lehetett eladni a szobákat” – mondta lapunknak Kollin Gergely, a Magyarországi Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője. A budapesti hotelek esetében idén is azért kell dolgozni, hogy a főbb versenytársakhoz (Bécs, Prága) képest csökkenjen a versenyhátrány. Ezt segítheti, hogy az előrejelzések szerint a külföldi vendégek száma 2014-ban is emelkedni fog főleg a fapados légitársaságoknak köszönhetően, nagyobb szállodanyitás pedig nem várható. „Lassan javul az iparág állapota, de a jövedelmezőséggel és a finanszírozással még akadnak gondok. Kapacitásbővítésre nincs szükség, ezért most is azt javasoljuk, hogy nyitás helyett felújításra lehessen pályázni” – fogalmazott Kollin Gergely.

Felújításban gondolkozik idén a Danubius is, főleg a Gellért Hotel esetében. A szállodalánc tucatnyi budapesti háza tömve volt szilveszterkor, az utolsó pillanatokban csak csillagászati áron lehetett szobához jutni. A cégtől megtudtuk, hogy egyre több az orosz, cseh és lengyel vendégük. A vidéki házakat főleg a hazai vendégeket töltötték meg, de ez csalóka, hiszen alapvetően a magyaroknak változatlanul nincs pénzük utazásra. „2013 első kilenc hónapjában a népesség 30 százaléka vett részt belföldi idegenforgalomban, azaz legalább egy alkalommal tett többnapos belföldi utazást. A többnapos belföldi utazások száma (11 millió) és a turizmusra fordított idő (48,2 millió nap) tovább csökkent a korábbi évekhez képest, így a 2008-as értékeknek – megközelítőleg – a kétharmadára esett vissza” – közölte a KSH. A csökkenés kevésbé érintette a kereskedelmi szálláshelyek igénybevételével járó utakat. A lakosság a többnapos belföldi utazásai során folyó áron 205 milliárd forintot költött el 2013 első háromnegyed évében, szálláshely-szolgáltatásokra 76, vendéglátó-szolgáltatások és élelmiszerek vásárlására pedig 50 milliárd forintot. „A turizmust elsősorban a hosszabb, a négy vagy annál több éjszakát magába foglaló utazások jellemzik. A lakosság a 3,4 millió ilyen utazáson összesen 25,6 millió napot töltött el, 13 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál” – írta a KSH.

Mi várható idén?

Idén öt hosszú hétvége lesz, ami minden bizonnyal kedvezően hat majd a belföldi turizmusra.

„A turisztikai szakértők várakozásai beutazó turizmusunkat tekintve jellemzően pozitívak, már 2013-ban is többnyire növekedést várnak. A belföldi vonatkozásban a szakértők véleménye ugyanakkor jobban megoszlik, miközben nagy arányban számítanak a korábbi évekhez képest szinten tartásra, nem elhanyagolható a visszaeséstől tartók aránya sem” – áll a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai tervében.

„A turisztikai szakértők várakozásai beutazó turizmusunkat tekintve jellemzően pozitívak, már 2013-ban is többnyire növekedést várnak. A belföldi vonatkozásban a szakértők véleménye ugyanakkor jobban megoszlik, miközben nagy arányban számítanak a korábbi évekhez képest szinten tartásra, nem elhanyagolható a visszaeséstől tartók aránya sem” – áll a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai tervében.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.