BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hurrikán helyett most az extrém hideg miatt állnak a gépek

Már közel 10 ezer járatot kellett törölni az Egyesült Államok keleti és északi államaiban a rendkívüli hideg miatt. Főleg New York, Boston és Chicago repterein maradtak a földön a repülőgépek vagy szálltak fel jelentős késésekkel. „A keleti parton nem szokatlan, hogy a rendkívüli időjárás miatt több ezer járatot kell törölni. Igaz, korábban inkább a hurrikánok okoztak problémát. Üzemszerű, betervezett veszteséget okoz a leállás a légitársaságoknak, de persze komoly kiesésről van szó” – mondta lapunknak Érsek M. Zoltán légügyi szakértő. Hozzátette: mivel az utasok már hozzászokhattak a hasonló esetekhez, ezért fegyelmezetten veszik tudomásul a törléseket.

A kártérítésnek pedig már évtizedes, bejáratott, rutinszerű rendszere van. Még 2011 augusztusában az Irene hurrikán miatt kellett több ezer járatot törölt például a United vagy a Delta Észak-Karolinától Bostonig, akkor is több millió utast érintett a kényszerű leállás. Míg 2012 augusztusában a Sandy hurrikán miatt négy nap alatt csaknem húszezer járatot voltak kénytelenek törölni az amerikai légitársaságok. Amúgy a világ tíz legforgalmasabb reptere közül öt az USA-ban van, csak a chicagói O''Hare reptéren évi 45 millió utas fordul meg. Európában legutóbb az izlandi vulkáni hamufelhő miatt kellett több száz járatot törölni még 2011 májusában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.