BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületbe jöhet az it-piac

Az idén mintegy 3800 milliárd dollárt költenek világszerte informatikai eszközökre, megoldásokra és szolgáltatásokra a Gartner szerint, ez 3,1 százalékkal több, mint a múlt évben. Itthon is enyhe növekedést prognosztizálnak.

Enyhe növekedés várható az idén a magyar it-piacon Papp László, a Gartner magyarországi képviseletének vezetője szerint. A szakember komolyabb bővülési lehetőséget a szoftveriparban lát. Egyre több hazai szoftverfejlesztő cég dolgozik az európai piacra, ráadásul jelentős mennyiségű megbízással rendelkeznek. Ezek a társaságok, és a Magyarországon fejlesztőközpont nyitását tervező cégek jelenleg is keresik a fejlesztőmérnököket. Ez egyébként azt eredményezheti, hogy már az idén hiány lehet szoftverfejlesztőkből – tette hozzá Papp László.

A múlt évhez képest az idén várhatóan 3,1 százalékkal bővül a globális informatikai (it) piac a Gartner elemzése szerint, összesen közel 3800 milliárd költenek majd különböző eszközökre, szolgáltatásokra és alkalmazásokra. A kutatócég szerint a leggyorsabb fejlődés a vállalati szoftverek értékesítésében várható, ez a szegmens 6,8 százalékkal bővülhet ebben az esztendőben 2013-hoz képest, és elérheti a 320 milliárd dolláros értéket.

A Gartner adatai alapján a legnagyobb összeget, 1653 milliárd dollárt távközlési szolgáltatásokra költik majd az idén, ez 1,2 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. Ez az adat azért is figyelemreméltó, mert 2013-ban még 0,5 százalékos csökkenést mértek a vállalat kutatói ezen a területen. A Gartner egyébként korábban magasabb, 3,6 százalékos fejlődést prognosztizált 2014-re a globális it-piacon, a csökkentett növekedési előrejelzés hátterében éppen a távközlési szektor teljesítménye áll, hiszen a legutóbbi előrejelzésben még 1,9 százalékos bővülést vártak a telekommunikációs szolgáltatások kapcsán.

A vártnál alacsonyabb növekedés több tényezőre vezethető vissza, így például folyamatosan nő azon háztartások száma, amelyekben kizárólag vezetéknélküli megoldásokat használnak, Kínában folyamatosan csökken a hanghívások ára, Európában pedig kíméletlen árverseny bontakozott ki a szolgáltatók között az előfizetők megtartásáért, illetve újak megszerzéséért.
Ez utóbbi folyamatnak egyébként itthon is szemtanúi lehettünk, tavaly októberben a magyarországi mobilszolgáltatóknál is megjelentek a havi 10 ezer forint körüli áron elérhető átalánydíjas ajánlatok a hanghívásoknál.

Többet költenek informatikai eszközökre

Mindenképpen Pozitív hír, hogy 4,3 százalékos bővülés várható a különböző informatikai eszközök – személyi számítógépek, táblagépek, illetve a Gartner által ebbe a kategóriába sorolt mobiltelefonok – esetében. Ez azt jelenti, hogy ezekre az eszközökre az idén várhatóan 697 milliárd dollárt költenek majd világszerte.

Ez azért érdekes és optimizmusra okot adó adat, mert az okostelefonok és tabletek gyors térhódítása ellenére tavaly még 1,2 százalékos visszaesést mértek ebben a szegmensben 2012-höz képest.

Ez azért érdekes és optimizmusra okot adó adat, mert az okostelefonok és tabletek gyors térhódítása ellenére tavaly még 1,2 százalékos visszaesést mértek ebben a szegmensben 2012-höz képest. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.