BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ne felejtse el megmozgatni a lábát

Egy hosszabb utazás során komoly betegség fenyegetheti még az egészséges embereket is. A rettegett mélyvénás trombózis. A láb belső részén futó visszérben vérrög keletkezhet, amely ha leszakad helyéről és a véráram tovasodorja, egészen a tüdőig elkerülhet, a tüdőembólia akár végzetes is lehet. A legtöbben hallhattak már arról a figyelmeztetésről, mely szerint a hosszú repülőutak különösen kockázatosak. De nem csak a repülőutak! Kialakulhat hosszú autóút alatt, sőt vasúton is. Egyes szakértők szerint már két-három óra folyamatos ülés megnöveli a kockázatot.

Vegye észre a tüneteket! Főleg a térd alatti részen, a vádli oldalán jelentkező lábdagadás, lábfájás, bőrpír, érzékenység hívhatja fel rá a figyelmet.

Vegyen be aszpirint? Valóban van vérrögképződést csökkentő hatása, de ugyanakkor gyomorproblémákat okozhat. Orvosi tanács nélkül semmiképpen se szedjen aszpirin-tartalmú gyógyszert a veszélyes mellékhatások miatt.

Mindenki egyformán veszélyeztetett? Ha valakinek már volt trombózisa; ha a családjában már előfordult; illetve, ha az előző három hónapban műtéten esett át – nagyobb a kockázat. Beszállás előtt érdemes egy kicsit járkálni, a repülőn pedig időről-időre megtornáztatni a lábat.

Hosszú repülőúton, illetve hosszabb ideig tartó kényszerű egy helyben ülés során ne fogyasszon alkoholt, mivel azzal vizet von el a szervezetből. Igyon inkább sok ásványvizet. És természetesen semmi esetre se aludja végig a hosszú repülőutat, időről időre mozgassa és tornáztassa meg a lábait.

Növeli a kockázatot:

a rákbetegség, a 40 év feletti éltkor, a fogamzásgátló, illetve hormonpótló tabletták szedése, a terhesség. A nemrégiben szült nők is veszélyeztetettebbek. Hosszabb utazás, repülőút előtt keressék fel háziorvosukat és kérjenek tanácsot!


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.