BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nosztalgiautazás Berlinbe

Berlint mindig is kedvelték a magyar turisták. Kevesen emlékeznek: amikor még nem utazhattunk nyugatra, ez volt a világnak az a pontja, ahol mégiscsak a legközelebb juthattunk hozzá – konkrét és átvitt értelemben egyaránt. Nyugat-Berlin volt a kulcsszó

Amikor mi már átmehettünk Nyugat-Berlinbe (és a kelet-berliniek még nagyon nem), alighanem akkoriban volt a magyarok berlini turizmusának csúcspontja. Utóbb nem csak a turisták, a fapados légitársaságok is felfedezték maguknak a várost, így aki időben kitalálja, hogy szeretne néhány napot Berlinben eltölteni, egészen olcsón eljuthat oda. Persze aki az utolsó pillanatban dönt úgy, hogy kiugrana egy hétre a német fővárosba – mint mi –, annak marad a drága menetrendszerű járat vagy az autó. A két főváros távolsága a „bevett” Budapest-Pozsony-Prága-Drezda-Berlin útvonalon mindössze 900 kilométer, ám az út így is nagyjából tíz óra – még ha dugók nélkül számolunk is.

Keleti és nyugati emlékek
A bő tízórás menetidő azt jelenti, késő délután érünk Berlinbe. Úgyhogy másra már se kedv, se idő, csak meginni egy sört elalvás előtt. A város ebből a szempontból a legkülönfélébb lehetőségeket kínálja. Mi például a Potsdamer Platzon, az új Berlin jelképének számító ultramodern negyedben laktunk. A régi emlékek felidézésére elzarándokoltunk a közeli Leipziger Strassére, az egykori kelet-berlini „elitlakótelepre”. Aki viszont anno Nyugat-Berlinben fordult meg gyakrabban, annak Kreuzberget ajánljuk. Annak idején ez a városrész elfeledve húzódott meg a várost kettéosztó fal tövében.

Igazi helyi kiskocsmákat Pankowban találtunk, ahol olcsón elfogyaszthattunk egy ízletes Eisbein-vacsorát is. Bár nem kifejezetten diétás, a hatalmas főtt csülök főtt krumplival és savanyú káposztával akkor is a legnémetebb étel, márpedig ahogy a mondás tartja: Rómában mint a rómaiak.

Megunhatatlan múzeumok
Berlinben nem csak az estéket lehet kiválóan elütni, napközben is van mit csinálni. Kezdjük mindjárt a legkézenfekvőbb programmal: a múzeum-látogatással. Ezt a kulturális világörökség részét képező Múzeum-szigeten érdemes elkezdeni, ahol Berlin legjelentősebb múzeumai vannak. A Múzeum-sziget bejárása, és az összes múzeum végignézése akár többnapos (több hetes!) program lehet. Mégis, nem szabad elmulasztani a kettéosztott város történetét és a falon át menekülők kalandos sorsát bemutató, az egykori Checkpoint Charlie nevű határátkelőn kialakított múzeumot, vagy az 1999-ben megnyitott, Daniel Liebeskind sztárépítész által tervezett Zsidó Múzeumot. És végezetül feltétlenül látni kell a szerintünk legizgalmasabb múzeumot, a híres építészeti és iparművészeti mozgalom történetét bemutató, bensőséges hangulatú Bauhaus-archívumot.
Építészet, várostörténet
Az építészet nem csak Berlin jelenében, hanem történetében is fontos szerepet játszik. A város történelme során volt a brandenburgi őrgrófság, majd választófejedelemség, illetve később az ebből kialakult Poroszország és az 1870-ben egyesült Németország fővárosa is.
A város történetének egyes szakaszai az építészetben is jól nyomon követhetők. Elég csak végigsétálnunk a város központi terétől, az Alexanderplatztól a főutcán, az Unter den Lindenen, hogy majdnem mindent lássunk: kezdve az egykori NDK szimbólumától, a tévétoronytól a porosz királyok építette palotákon és rokokó színházakon keresztül egészen a birodalmi nagyságot bizonyítani hivatott Brandenburgi Kapuig.
Akit inkább az újraegyesítés után beinduló építkezési láz újabb negyedei érdekelnek, annak sem kell messze mennie. Az újra a parlament székhelyévé vált Reichstag épülete mögött, a hatalmas Tiergarten park és a Spree folyó kanyarulata között kortárs sztárépítészek által tervezett új kormányzati negyed izgalmas, letisztult formáival Európa-szerte páratlan épületegyüttes. És szintén nincs messze az új Berlin egyik jelképe, a Potsdamer Platz. Az „európai Manhattan” toronyházai egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Vásárlás

Legegyszerűbben a volt Nyugat-Berlin híres bevásárlóutcáján, a Kurfürstendammon intézhetjük, ahol egymást követik a nagyáruházak. A városban több bolhapiac is van (érdemes előzetesen rákeresni az interneten a berlini flohmarktokra), ahol különösen élvezetes a vásárolgatás.






• Közlekedés Autóval nem könnyű, viszont tömegközlekedéssel bárhová kényelmesen és belátható időn belül el lehet jutni. Éjszakai járatok is vannak. A jegy ára (bármilyen eszközre) 2,60 euró, a napijegy 6 euró, és többféle (távolságtól függő) hetijegy is van.

• Szállás Egycsillagos hotelekben és penziókban már 30 euró/éjszaka áron is található szállás, de ehhez szerencse kell. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.