BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington: a kongresszusi képviselők fele már milliomos

Sajátos csúcsot állított be az amerikai kongresszus: a törvényhozás 534 tagjának több mint fele dollármilliomos – derül ki a Center for Responsive Politics washingtoni kutatóintézet által összesített adatokból.

A képviselők és szenátorok vagyonnyilatkozataira alapuló elemzés szerint 2012-ben 268-an rendelkeztek 1 millió dolláros vagy annál nagyobb magánvagyonnal. Egy évvel korábban ez a kongresszus 48 százalékáról volt elmondható.

Az intézet igazgatója, Sheila Krumholz rámutatott: az adatok azt tükrözik, hogy az amerikai választási rendszerben a jelölteknek egy pénzügyi szempontból életképes kampány folytatásához jelentős anyagi forrásokhoz kell tudniuk hozzáférniük, és a legeredményesebb adománygyűjtők éppen azok a politikusok, akik maguk is a tehetősek köreihez tartoznak.

A kongresszus leggazdagabb tagja a kaliforniai republikánus Darrell Issa, akinek a vagyonát 330–598 millió dollár közé teszik. Ez legfőképpen a politikus autóriasztó-vállalkozásából származott. A legszegényebb ugyancsak kaliforniai és republikánus: David Valadao tejipari vállalkozása miatt 12,1 millió dolláros tartozást halmozott fel.
Egy átlagos amerikai képviselő vagyona 896 ezer dollár (csaknem 220 millió forint), egy szenátoré pedig 2,7 millió dollár (csaknem 600 millió forint) volt 2012-ben. A CPR által mért középértékeket tekintve az alsóházban a demokraták, a szenátusban pedig a republikánusok voltak módosabbak.

A vagyonok emelkedésének hátterében elsősorban a részvénypiacok szárnyalása áll az elemzés szerint. A törvényhozás tagjai leginkább a General Electric papírjaiba fektetnek be, a népszerű részvények között van még a Wells Fargóé és a Microsofté.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.