BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javult a külkereskedelmi mérlegünk

Januárban 461 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg egyenlege - közölte a KSH.

Idén januárban az export euróban számított értéke 2,8 százalékkal bővült, az importé változatlan volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 188 millió eurós javulást mutatott 2013 azonos időszakához képest.

Januárban az első becslés szerint a kivitel értéke 6,6 milliárd eurót, a behozatalé 6,1 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első hónapjában 461 millió euró volt, ami az egyenleg 188 millió eurós javulását jelenti az előző év azonos hónapjához képest. A januári kivitel 80, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le - közölte a KSH.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint az import minimális visszaesése a belső kereslet, így a háztartások fogyasztásának és a beruházások élénkülésének ellenére következett be. A szakember szerint az idén a külső, ezen belül is az európai kereslet várható javulása, valamint az érdemben felfutó autógyártás ellensúlyozhatja a belső kereslet élénküléséből származó importnövekedést, így a külkereskedelmi többlet 7,5 milliárd euróra nőhet a tavalyi 7 milliárd euró után.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az alaphelyzet változatlan, továbbra is az autógyárak termelésének bővülése "húzza" az exportot. Az import viszont nem nőtt, ami arra utal, hogy a belső kereslet januárban nem emelkedett jelentősebb mértékben. Az elemző szerint ha a lakossági fogyasztás és a beruházások beindulnak, akkor ebben az évben valószínűleg alacsonyabb lesz a külkereskedelmi mérleg többlete a tavalyinál, számottevő romlásra azonban nem számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.