BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörög a magyar külkereskedelem

2014 áprilisában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 6,5, a behozatalé 8,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első négy hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene azonos mértékben, 8,2 százalékkal bővült - közölte a KSH.

Áprilisban a kivitel értéke 7,1 milliárd eurót, a behozatalé 6,4 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év negyedik hónapjában 629 millió euró volt. 2014 első négy hónapjában a kivitel értéke 27,9, a behozatalé 25,3 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 2,6 milliárd eurót tett ki, ami 255 millió euróval haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

2014. január–áprilisban az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival. A kivitel volumene 10, a behozatalé 15 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban, a többlet 575 millió euróval csökkent. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel 1,0 százalékkal nőtt, az import 8,2 százalékkal esett vissza 2013. január–áprilishoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 596 millió euró volt, 829 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

A teljes külkereskedelmi termékforgalom mintegy felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 8,5, behozatalban 10 százalékkal nőtt 2013 első négy hónapjához viszonyítva. A forgalom alakulását továbbra is a közúti jármű, illetve a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelme határozta meg. A közúti jármű forgalmának volumennövekedése folytatódott: az export csaknem felével, az import több mint harmadával bővült az előző év azonos időszakához képest. A kivitel felfutásában az európai országokkal lebonyolított kereskedelem volt a meghatározó. A közúti járművek forgalmával szoros összefüggésben jelentős növekedés jellemezte az energiafejlesztő gépek, ezen belül a dízel- és benzinmotorok behozatalát. Ezzel szemben a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmében továbbra is jelentős visszaesést mértek.

Jelentősen bővült a szerves vegyi termék és a gumigyártmány, ezen belül az új pneumatikus gumiabroncs behozatalának volumene, továbbá az autóiparhoz köthető  szakmai tudományos ellenőrző műszer exportvolumene, emellett az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma.

Az energiahordozók importvolumene 5,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék volumene az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt, ugyanakkor a természetes és mesterséges gáz behozatala a márciusi és az áprilisi  beszerzéseknek köszönhetően már meghaladta az előző évit. A villamos energia importvolumene az időszak egészében több mint tizedével bővült.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt 2013. január–áprilishoz hasonlítva. Az export húzóerejét továbbra is a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások adták: a volumenhordozó tételt jelentő kukoricaexport mennyisége kétszeresére nőtt. A termékcsoportnak az exporthoz képest kisebb részarányú behozatalában is számottevő bővülést mértek, főként a kukorica-vetőmag kereskedelmének köszönhetően.

Az időszak folyamán dinamikusan nőtt az állati takarmány exportjának, továbbá az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény kereskedelmének volumene, ezen belül elsősorban az étrendkiegészítők és élelmiszer-alapanyagok forgalma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.