BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MVM Partner is beszállt a rezsicsökkentésbe

„A csoportszintű szinergiák minél teljesebb kihasználása érdekében az új földgázévtől az MVM Partner egyelőre nem folytat érdemi földgáz-kereskedelmi tevékenységet” – mondta egyebek mellett Bally Attila, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A múlt évben az ország legnagyobb árbevételű társaságává nőtt az energia szektor áram- és gázipari szegmensében az állami tulajdonú MVM Partner Zrt., az eredményét azonban a piaci és a szabályozási változások inkább kedvezőtlenül, mint segítve befolyásolták. A társaság 2013-as teljesítményéről Bally Attila vezérigazgató nyilatkozott a Világgazdaságnak.

– Milyen fő hatások alakították az MVM Partner múlt évi eredményét?
– Az MVM Partner Zrt. múlt évi eredményére – hasonlóan más energiakereskedő társaságokhoz – alapvető befolyással bírt a piaci és makrogazdasági környezet alakulása. A villamos energia és a földgáz (mint erőművi tüzelőanyag) együttes ármozgásai a rendszer kiegyensúlyozására rugalmasságuknál fogva alkalmas földgáztüzelésű erőműveket kedvezőtlen helyzetbe hozták, ami az MVM Partner beszerzési portfóliójában is éreztette hatását. Hasonlóan, a makroszintű keresleti és kínálati viszonyok alapján kialakuló devizaárfolyamok is jelentős hatást gyakoroltak az eredményre. A földgáz kereskedelmi tevékenység eredményességére kedvezőtlen hatást gyakorolt a szokatlanul enyhe tél. Továbbá a kormányzati szándékokkal egyező módon a jogszabályi változásoknak megfelelően az MVM Partner is szerepet vállalt a rezsicsökkentési törekvésekben.

– Melyek voltak a fő események, változások a cég életében?
– A korábbiaknál kedvezőtlenebbül alakuló piaci környezetben komoly eredményeket sikerült elérni a beszerzési portfóliónk optimalizálása tekintetében, ezzel némileg ellensúlyozva a piaci hatásokat. Az MVM csoport által 2013-ban akvirált földgázkereskedő társaságok új jelenléte az MVM Partner korábbi években felépített földgáz-kereskedelmi tevékenységét is érintette: a csoportszintű szinergiák minél teljesebb kihasználása érdekében az új földgázévtől az MVM Partner egyelőre nem folytat érdemi földgáz-kereskedelmi tevékenységet.

– A szabályozás hogyan segítette, vagy hátráltatta az üzletmenetet?
– A rezsicsökkentés első körében megvalósult 10 százalékos lakossági tarifacsökkentés bár közvetlen hatással nem bírt az MVM Partnerre, részben üzleti partnereinken keresztül, részben kapcsolódó egyéb szabályozói változásokon keresztül (például a kötelező átvételi rendszerben bekövetkezett változások) éreztették hatásukat. A 2013 őszén megvalósult második rezsicsökkentés azonban már jelentős terheket rótt az MVM Partnerre is, éves szinten mintegy 20 milliárd forinttal csökkentve az egyetemes szolgáltatói portfólión elérhető árbevételt. Szintén jogszabályi változás írta elő az MVM Partner számára 2013 nyarán 1,6 milliárd forint befizetését a Mavir Zrt. elkülönített számlájára a kapcsoltan villamos energiát és hőt termelő társaságok működőképességnek fenntartása céljából.

– Melyek az idei várakozások?
– A 2014-es évben az előző évi rezsicsökkentés pénzügyi hatásai alapvetően meghatározzák a társaság jövedelmezőségét. A piaci környezet alakulását folyamatosan nyomon követve, hatékony működési modellt kialakítva törekszünk a piacon a korábbi évek kemény munkájával elért pozícióink megőrzésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.