BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dunaferr: Stabilan jön az érc Ukrajnából

Ma elindul az ISD Dunaferr Zrt. felújított kohójának a próbaüzeme, mostantól legalább fél évig párhuzamosan működik a két kohó. A beruházás közel 10 millió euróba került. Gazdaságossági megfontolások nem szóltak mellette, viszont mód nyílt az érintett munkahelyek megtartására.

Mától próbaüzemben termel az ISD Dunaferr Zrt. felújított, I-es kohója. „A munkával a megadott határidőre elkészültünk, az elmúlt napokban már megtörténtek az üzembe helyezéshez szükséges, technológiai lépések” – válaszolt a Világgazdaságnak Mezőközy András, a dunaújvárosi társaság HR igazgatója. A kivitelező szlovák Termostav Mráz társaság volt. A kohóban feldolgozandó vasérc folyamatosan és stabilan érkezik kelet-Ukrajnából, az alapellátás nincs veszélyben. Bugát (vasércből előállított nyersacél-tömböt) viszont már nem fog kelleni importból beszerezni, mert az helyben készül. Az üzem ünnepélyes átadása várhatóan szeptember közepén lesz, a két kohó a tervek szerint fél évig párhuzamosan fog működni.

A közel 10 millió eurós beruházásra korábbi közlések szerint a gazdaságossági megfontolások ellenére, a kohóban dolgozók munkahelyének megtartása érdekében került sor. A helyi bugagyártás – azaz a gyártás folyékony fázisának a megtartása – nem csökkenti az ukrajnai eseményeknek való kitettséget sem, hiszen, ha a bugaszállítás elakadna, akkor elakadhatna a vasércé is. A Dunaferrnek egyébként sajátos helyzete van az orosz-ukrán konfliktus fényében, mert a társaság 51 százaléka orosz, 49 százaléka ukrán kézben van. A Dunaferrt ellenőrző ISD Korporáció központja Donyeckben van. Az ISD-hez tartozó, 15 ezer fős kelet-ukajnai acélkombinát Alcsevszkben működik, ugyanott, ahol a 3 ezer fős Alcseszkkoksz kohóüzem, míg a 17 ezer fős Dnyeperi Kohászati Kombinát Dnyeprodzerzsinszben, a 3,5 ezer fős ISD-Huta Czestochowa durvalemezgyár pedig Lengyelországban.

Az ukrajnai acélipari megsínyli az ukrajnai acélipar az ország keleti részén folyó zavargásokat, a Reuters minapi értesülése szerint az érintett vállalatok idei, oroszországi exportja akár 50 százalékkal is eshet. A legjelentősebb acélgyártók, acélfeldolgozók és bányák Ukrajna keleti részében, Luganszk és Donyeck térségében működnek, sokat közülük már le kellett állítani. Tavaly az acélgyártás képviselte az ország gazdaságának a 15 százalékát, keleti szomszédunk egyúttal a világ ötödik legnagyobb acélexportőre volt. Termelése az év első felében 7 százalékkal esett, oroszországi kivitele pedig 38 százalékkal.

Az idén más felújítások is folynak a Dunaferrnél. Az ősszel 45 napra leáll a meleg-hengermű, hogy folytatni lehessen azokat a munkákat, amelyekről még a válság előtt döntöttek. A társaság évek óta veszteséges, az adózott eredménye utoljára 2008-ban volt pozitív, mégpedig 33,2 milliárd forintos.

ISD Dunaferr Zrt.

(milliárd forint)

2011 2012

Árbevétel 300,6 326,4

Üzemi eredmény –5 –29,3

Adózott eredmény –20,3 –26,3

Mérleg sz. eredmény –20,4 –26,4

Saját tőke 89,3 62,9

Hosszú lej. kötel. 5,3 1,6

Mérlegfőösszeg 293,3 277,6

Forrás: IM

Újabb kiszervezések

Lezárult a Dunaferr önkéntes dolgozói távozási programja, a lehetőséggel 47-en éltek, erről a HR igazgató az infodunaujvaros.hu-nak nyilatkozott. Az így kilépők a hat havi mellé még egy havi bérnyi végkielégítést kaptak. Csak azok élhettek ezzel a lehetőséggel, akiket nem kellett pótolni, vagy a pótlásukat nem lehetett belső átcsoportosítással megoldani. Volt, akit nem engedtek el. Folytatódik a kiszervezés: augusztus elsejétől a cég tűzoltóságának a teljes állománya átkerült át a VÉDSZ Kft-hez, és még az idén sor kerülhet a salakkezelés és a hideghengermű csomagoló részének kiszervezésére is.

(milliárd forint)

2011 2012

Árbevétel 300,6 326,4

Üzemi eredmény –5 –29,3

Adózott eredmény –20,3 –26,3

Mérleg sz. eredmény –20,4 –26,4

Saját tőke 89,3 62,9

Hosszú lej. kötel. 5,3 1,6

Mérlegfőösszeg 293,3 277,6

Forrás: IM

Újabb kiszervezések

Lezárult a Dunaferr önkéntes dolgozói távozási programja, a lehetőséggel 47-en éltek, erről a HR igazgató az infodunaujvaros.hu-nak nyilatkozott. Az így kilépők a hat havi mellé még egy havi bérnyi végkielégítést kaptak. Csak azok élhettek ezzel a lehetőséggel, akiket nem kellett pótolni, vagy a pótlásukat nem lehetett belső átcsoportosítással megoldani. Volt, akit nem engedtek el. Folytatódik a kiszervezés: augusztus elsejétől a cég tűzoltóságának a teljes állománya átkerült át a VÉDSZ Kft-hez, és még az idén sor kerülhet a salakkezelés és a hideghengermű csomagoló részének kiszervezésére is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.