BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hírt kaptunk a magyar külkereskedelemről

2014 ötödik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 5,9, a behozatalé 8,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét - közölte a KSH.

Az év első öt hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene 7,8, illetve 8,3 százalékkal bővült. 2014. májusban a kivitel értéke 7,0 milliárd eurót, a behozatalé 6,6 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év ötödik hónapjában 410 millió euró (124 milliárd forint) volt, 81 millió euróval kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

2014 első öt hónapjában a kivitel értéke 34,9 milliárd euró, a behozatalé 32,0 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 3,0 milliárd eurót tett ki, ami 174 millió euróval haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben és behozatalban közel azonos mértékben, 8,9, illetve 9,0 százalékkal nőtt 2013 első öt hónapjához hasonlítva. Az árucsoportok között meghatározó súlyú közúti jármű forgalomélénkítő hatása túlszárnyalta a zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmének jelentős csökkenését. A közúti jármű exportja (főként a gépjárműveknek köszönhetően) csaknem felével, importja (elsősorban az alkatrészbehozatal miatt) közel harmadával bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A gépjárműgyártáshoz kapcsolódó energiafejlesztő gépek (motoralkatrészek, benzin-, illetve dízelmotorok) behozatala hatodával haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Több mint tizedével bővült a villamosgép, villamos készülék és műszer importja, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés exportja és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalma.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,5, az importé 7,9 százalékkal nőtt 2013. január–májushoz képest. Májusra a behozatal növekedése lelassult. Az exportdinamika pedig csökkenést mutatott, amely a kivitel húzóerejét jelentő gabona- és gabonakészítmény áprilisi és májusi kiszállításaiban mért jelentős visszaesés következménye. Az élő állat mindkét irányú forgalma szintén nagymértékben csökkent, ezzel szemben a teljes időszakban töretlenül bővült az állati takarmány exportjának, továbbá a kávé, tea, kakaó, fűszer importjának volumene.

2014. január–májusban az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU-tagállamaival. A kivitel volumene 9,8, a behozatalé 14 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A külkereskedelmi többlet ezen országcsoport esetében 3856 millió euró volt, ami 655 millió eurós csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.  Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,2 százalékkal nőtt, a behozatalé 6,4 százalékkal esett vissza 2013. január–májushoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 888 millió euró volt, 829 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.