BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kontraszelekció fenyeget

A magyar villamos energia- és földgáz piac történéseit a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedései és az EU Bizottság egyes irányelvei határozták meg, extra szabályozási és adminisztrációs terheket róva a piaci szereplőkre. Az áram termelésszerkezete továbbra sem optimális. A megújulók túlzott európai – főként németországi – támogatása miatt e kapacitások valós költségei nem jelennek meg a piaci árban, ami a megtermelt volumen növekedésével a regionális és hazai nagykereskedelmi árak folyamatos csökkenését okozza. A folyamat károsultjai a gázüzemű szabályozható erőművek, amelyek drámaian kiszorultak a termelésből.

Végeredményként a villamos energia rendszerek egyre jobban ki vannak téve az időjárás és a megújuló energiatermelés ingadozásainak, ami már rövidtávon is kockáztatja a rendszerek szabályozhatóságát és stabilitását.

Földgázpiacunkon a kormány a rendszerüzemeltetők és az egyetemes szolgáltatók nyereségének elvonásával, a fogyasztóvédelem erősítése jelmondatával végrehajtott, szakmailag indokolatlan megszorításokkal eladásra készteti a külföldi befektetőket. A forrásokhoz való hozzáférés centralizálása a határkeresztező kapacitások állami allokálásával elégtelen forrásdiverzifikációhoz vezet, mégis erős volt a verseny. A befolyásolt verseny azonban a kereskedők kontraszelekciójához vezet.

Az áramtörvény módosításaival a szabályozott piaci fogyasztók terhei, főként a megújuló energia termelés támogatás díjaival kissé csökkentek, de 42 százalékkal nőttek a versenypiaci felhasználók terhei. Az eddigi rezsicsökkentések miatt az ipari-lakossági keresztfinanszírozás évi 44 milliárd forint lett.

Szerencsére az egyre likvidebb, versenyző nagykereskedelmi piaci árcsökkenés részben ellensúlyozta a fenti költségnövekedést. A hazai áram-nagykereskedelem referenciaterméke, az éves base load (zsinór) szállítás ára 2013 egészében jelentősen esett. Az árcsökkenés fő okai az említett, európai szintű zöldenergiatermelés dömpingszerű növekedése, és az egyre növekedő hazai áramimport volumene.

Az európai gáztőzsdéken a tavaszi magas árakat leszámítva egyenletes árak voltak, deaz idén 2014-ben folyamatos csökkenés indult. Az import főleg a versenypiaci igények kielégítésére szolgál, aránya 2013-ban már jóval meghaladta az 50 százalékot, de nem tartjuk kezelhetetlennek ezt az importfüggést. Az ország hat határán import verseny alakult ki, sokkal inkább segítve a hazai iparvállalatok versenyképességét, mint a kormány által megfogalmazott eddigi rezsicsökkentések.

A hazai villamos energia tőzsde is évről évre fejlődik, és nagyban hozzájárult a likviditás növekedéséhez, elsősorban a másnapi (spot) piacon.

Az energia kiskereskedelmi piac 10 évesen érett szakaszába lépett. Az egyre kiélezettebb versenyben a fogyasztói árak a folyamatosan csökkenő kereskedői árrés mellett estek. A kereskedők egyre kifinomultabb portfóliómenedzsment- és kockázatkezelési technikákkal élik túl a termék-árrés csökkenést, ami a fogyasztók számára új árazási termékek kínálatbőségeként jelenik meg. A piaci kockázatok kezelésén túl azonban elháríthatatlan nehézség számukra a váratlan és rövid távú érdekeket szolgáló szabályozói intézkedések kockázatainak kezelése.

A MEKSZ hisz abban, hogy a szabályozó és a piaci szereplők között párbeszéd erősítésével, közös megoldásokkal igazságosabbá tehetők a rezsicsökkentés intézkedései, és egyúttal költséghatékonyabbá és kiszámíthatóbbá a versenypiaci keretrendszere. Meggyőződésünk, hogy mindez a fogyasztók érdeke is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.