BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyors a fejlődés az uniós felhőben

Az Európai Unió felhő alapú számítástechnikára vonatkozó stratégiája szerint a technológia 2015-2020 között 950 milliárd euróval járulhat hozzá a közösség GDP-jéhez, és 2020-ra 3,8 millió új munkahelyet hozhatnak létre az európai vállalkozások ezen megoldások segítségével – mondta el Bellák Zoltán, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnöke a tegnapi EuroCloud Day konferencián. „Ha Magyarország nem lóg ki nagyon az uniós országok sorából, akkor 80-100 ezer munkahelyet és több százmilliárd forintos piacot jelenthet számunkra is ez a fejlődés” – tette hozzá a szakember.

A felhő alapú megoldások hazai piacára vonatkozó becslések meglehetősen nagy szórást mutatnak, 5 és 15 milliárd forint közöttire teszik a méretét, azonban Bellák Zoltán közlése alapján az EuroCloud Magyarország Egyesület elemzése szerint ennél egy nagyságrenddel nagyobb is lehet akár. A különbség abból adódik, hogy a szegmens bevételének meghatározó része a nagy globális felhőszolgáltatóknál keletkezik és nem a hazai vállalkozásoknál. A szakember a konferencián tartott előadásában hangsúlyozta azt is, a felhő alapú megoldásokból származó bevétel globális szinten két-három évente megduplázódik.

Személyre szabott, könnyen használható, bármikor és bárhol elérhető szolgáltatásokra vágynak a közeljövő fejlesztéseit és fogyasztási szokásait meghatározó ezredfordulós nemzedék tagjai – mutatott rá Takács Zoltán, a Telenor Magyarország digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese az EuroCloud Day konferencián. Emellett olyan megoldásokat kell kidolgozni, amelyek képesek magukkal ragadni ezt a nemzedéket, hiszen egy-egy alkalmazásnak mindössze 15 perce van arra, hogy elnyerje a figyelmüket.

A Telenor vezérigazgató-helyettese szerint jó hír, hogy a felnövekvő generáció igényeit ma már kiválóan kiszolgálja a technológia, és a felhőt használó szórakoztató megoldások gyorsan terjednek. „Számos más területen is hasonlóan gyors lehet a növekedés, ha sikerül megtalálni, hogy pontosan mik a felhasználók igényei” – tette hozzá Takács Zoltán.

Feltételek Budapesten

A szakemberek szerint adott a lehetőség, hogy Budapest a felhőalapú számítástechnika területén európai szintű központtá váljon, azonban ehhez a tágabb értelemben vett iparág, az állam, illetve a felhasználók együttműködésére van szükség. További feltétel az internetet és a digitális ipart intenzíven, önmaga részeként használó startup világ fejlődésére, egy másik fontos tényező pedig a hatékony és okos (smart) szabályozás.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.