BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks: Nincs vészforgatókönyv

Megtérül a beruházás, az orosz finanszírozási modell adu ász volt, sok magyar cég is beszállhat az építkezésbe és a költségvetést sem fogja túlságosan megterhelni – ez derült ki a Paks II-ről tartott háttérbeszélgetésen.

Nem készül arra az esetre vészforgatókönyv a Paks II. beruházással kapcsolatban, ha az orosz-ukrán feszültség mégis hatással lenne a projektre. „Nincs olyan szankció, amely közvetlenül érintené a beruházást. A konkrét építkezés pedig még csak évek múlva kezdődhet, ezért nem készül ilyen terv” – fogalmazott tegnap Aszódi Attila kormánybiztos egy háttérbeszélgetésen. Itt többször is elhangzott, hogy a kormány számításai szerint megtérülő beruházásról van szó, bár még rengeteg a bizonytalan tényező. Nem tudni még például, hogy az egységek milyen teljesítményre lesznek képesek. A Világgazdaság kérdésére Aszódi elmondta: még az idén tető alá akarják hozni a megvalósítási megállapodásokat. Ezek közül az üzemanyagra vonatkozó szerződés háromoldalú lesz, hiszen az oroszok mellett az Európai Bizottsággal is folyamatosan tárgyalásban állnak. „Az a cél, hogy a két új paksi blokkot ne az oroszok, hanem teljes egészében a magyar mérnökök üzemeltessék” – magyarázta a kormánybiztos. Jelenleg még az előkészítő szakaszában tart a beruházás. Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója elmondása szerint az Országos Atomenergia Hivataltól 2017-re szerezhetik be a szükséges engedélyeket, előtte pedig még egy környezeti hatástanulmány is készül. Ennek keretében a szomszédos országokban is közmeghallgatást kell tartani.

A Világgazdaság is rendre beszámolt egyrészt az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. által a potenciális beszállítói kör felmérésével kapcsolatos munkáról, de arról is, hogy az érintett cégek gyűjtése, képességeik felmérése egy másik vonalon is zajlik: a Roszatom is tartott már beszállítói fórumot, és maga is arra készül, hogy minősítse a munkák iránt érdeklődőket. A jelenlegi helyzet szerint 158 olyan magyar vállalkozást találtak, amelyik közvetlenül részt vállalhat a munkában és közvetve további mintegy 150 hazai cég kapcsolódhat be az építkezésbe. A csúcsidőben akár 5-7 ezer munkás is dolgozhat majd a paksi beruházáson.

A háttérbeszélgetésen az is kiderült, hogy a kormány végül azért döntött a tendereztetés helyett az államközi megállapodás mellett, mert számításaik szerint egyrészt így olcsóbb a beruházás, másrészt az előzetes felmérésük szerint a szóba jöhető ajánlattevők műszaki tudása között nem volt jelentős különbség. „Az oroszok finanszírozási megoldása adu ász volt” – fogalmazott Aszódi Attila. Hozzátette: a 10-12 milliárd euró nem egyszerre jelenik majd meg a költségvetésben, hanem 10-11 évre oszlik majd meg a kiadás, és a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tervezett adósságplafont nem fogja befolyásolni a költekezés.

Nehezen kezelhető teher lesz a költségvetés számára a két új paksi blokk építése azon tanulmány szerint, amelyet az Energiaklub ismertetett. A Romhányi Balázs által készített számítás abból indul ki, hogy a kiadásokat főként azokra kell terhelni, akik a beruházás idején adóznak, vagy közpénzhez jutnak. Romhányi Balázs ezért úgy kalkulál, hogy a paksi beruházás idejére meg kell teremteni egy 3000 milliárd forintos költségvetési mozgásteret.

Már oktatjuk is az atomot

Magyarország nukleáris politikájának eredményei fontos jelzések a közgyűlésen résztvevő országok felé, hogy lehet Európa közepén is megbízható, hatékony és az energiaellátás biztonságát szolgáló beruházásokat kezdeményezni – hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlését követően Bécsben.

Magyarország a rendezvényen olyan országok számára tart képzést, amelyek most kezdenek el foglalkozni az atomenergia alkalmazásával.

Magyarország a rendezvényen olyan országok számára tart képzést, amelyek most kezdenek el foglalkozni az atomenergia alkalmazásával. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.