BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tökéletesített arcfelismerő rendszert fejlesztett Kína

A versenytársak megelőzésére törekedő Kína közel tökéletes pontosságú arcfelismeréses fizetési alkalmazás bevezetését tervezi, amely lehetővé tenné, hogy a felhasználók online tranzakcióikat egyszerűen saját arcképük bemutatásával erősítsék meg.

A Csungkingi Környezetbarát Technológiai Kutatóintézet tudósai létrehozták a világ legnagyobb, ázsiai arcokat tartalmazó adatbázisát, amely több mint 50 millió arcképet tartalmaz. Az adatbázis összeállításában részt vett az Illinois-i Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem is.

A kutatóintézet munkatársai olyan arcfelismerő rendszert dolgoztak ki, amely 91 szögből, 99,8 százalék pontossággal azonosít arcokat a tömegben. A rendszer megbízhatóan és pontosan működik, hiszen képes egypetéjű ikrek megkülönböztetésére is, átlát a sminken, és több kilónyi hízás vagy fogyás után is felismeri az arcokat.

Egy mobil applikáció telepítését követően a rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók bankszámlájukhoz vagy hitelkártyájukhoz az arcuk biometrikus adatait is társítsák, majd bármiféle jelszó vagy PIN-kód nélkül vásároljanak. Az alkalmazás biztonságáért felelős speciális algoritmus a biztosíték arra, hogy a rendszer kiszűri a fotót vagy videót a kamera elé tartó csalási szándékot.

Harold Teasdale, Qadron Rendszer Kft. ügyvezető igazgatója szerint a „hagyományos azonosítás felett eljárt az idő. Már várható volt, hogy a felhasználónév/jelszó páros helyett valami új, korszakváltó azonosítás lesz az egyik meghatározó innováció az informatikában.”

A szakember hozzátette a biometrikus azonosítás nem új keletű, hosszú évek óta fejlesztik és a biztonsági szintje ezeknek a rendszereknek rendkívül sokat fejlődött, ami szinte biztosan kijelenthető, hogy ez az irány meghatározó lesz az informatikai azonosítás területén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.