BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple: újabb rekordév Apple

Újabb rekordot döntött az Apple forgalma a szeptemberben zárult üzleti évben, a társaság közel 183 milliárd dolláros bevételt ért el. A cég igen aktív akvizíciós politikát folytatott, 36 vállalatot vásárolt fel, ezekből hetet a negyedik üzleti negyedévben

A szeptemberben zárult 2014-es üzleti évben 182,8 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple, ez 7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. A társaság üzemi eredménye 52,5 milliárd dollár volt, ez szintén 7 százalékos növekedést jelent a 2013-as üzleti évhez viszonyítva, és hasonló mértékben bővült a nyereség is, ami 39,5 milliárd dollár volt.

Bár a forgalom rekordnak számít az Apple történetében, a fejlődés üteme lassult. A 2013-as üzleti év bevétele még 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Pozitív változás ugyanakkor, hogy míg az előző üzleti évben mind az üzemi, mind az adózott eredmény esett, addig 2014-ben sikerült megfordítani ezt a trendet. A negyedik üzleti negyedévben 42,1 milliárd dollár volt az Apple forgalma, ami 12 százalékos bővülést jelentett 2013 hasonló időszakához képest. Az üzemi eredmény 12, míg a nyereség 13 százalékkal tudott nőni a július-szeptemberi időszakban.

A friss pénzügyi adatokat értékelve Tim Cook, az Apple vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a rekordok könyvébe illő évet zártak. Mondhatta ezt azért is, mert mind az iPhone-ok, mind a Macintosh számítógépek értékesítése bővült. A vállalat soha nem adott még el ennyi okostelefont egy üzleti évben, és a cég közlése szerint az új, 6-os széria is komoly szerepet játszott a jó eredményekben annak ellenére, hogy szeptember közepén kezdték forgalmazni azokat a készülékeket. A július-szeptemberi időszakban összesen 39,3 millió iPhone-t tudott eladni a vállalat, ez 16 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbival összevetve. A teljes évet vizsgálva pedig meghaladta a 169 milliót az értékesített okostelefonok mennyisége, ami a 2013-as üzleti évhez képest közel 13 százalékos bővülést jelent.

Lényegesen gyengébben teljesítettek az iPad-ek, amelyekből 12,3 milliót tudtak eladni a negyedik üzleti negyedévben, ez 1,8 millióval maradt el 2013 hasonló időszakának eredményétől. Az egész 2014-es üzleti évben a táblagépekből 68 milliót értékesített az Apple, ez négy százalékos visszaesést jelent. Nagy kérdés, hogy az októberben bemutatott új iPad-ek képesek lesznek-e majd megfordítani a trendet. Tim Cook a 2014-es üzleti év eredményeit bemutató tájékoztatón arról beszélt, hogy az Apple-nél hisznek abban, hogy újra nőni tud ez a kategória is.

Az elmúlt egy évben aktív akvizíciós politikát követett az Apple, 36 céget vásárolt fel, ebből hetet az utolsó negyedévben. Ennek ellenére készpénzben és gyorsan mozgósítható pénzügyi eszközökben több mint 40 milliárd dollár áll rendelkezésére a társaságnak, ami azt valószínűsíti, hogy a jövőben is folytatódnak a felvásárlások.

Az Apple a 2015-ös üzleti év első három hónapjára 63,5 és 66,5 milliárd dollár közötti bevételt vár. A tavaly október-decemberi időszakban a társaság forgalma 57,6 milliárd dollár volt.

Mobillal fizetnek

Hétfőn indította el Apple Pay mobil fizetési szolgáltatását a társaság az USA-ban, így már több mint 200 ezer üzletben lehet fizetni az iPhone-okkal. Az Apple nem bízta a véletlenre az új megoldás sikerét, a hat legnagyobb kártyacéggel, köztük a Visával, a MasterCarddal és az American Express-el is megállapodott a szolgáltatás használatáról. Ezeken a társaságokon keresztül valósul meg az amerikai kártyatranzakciók 83 százaléka. A tervek szerint a jövő év elején további ötszáz pénzügyi szervezetet vonnak be a rendszerbe.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.