BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillapodik a táblagép-láz

Az elmúlt években megszokott ugrásszerű növekedés után az idén már csak alig több mint tíz százalékkal bővülhet a világszerte eladott táblagépek száma a Gartner legújabb elemzése szerint. A személyi számítógépek forgalmában trendforduló jöhet, az okostelefonok részesedése gyors ütemben nő

Az idén világszerte 2,41 milliárd személyi számítógépet, táblagépet és mobiltelefont adhatnak el a Gartner legújabb előrejelzése alapján, ez kicsivel több mint 3 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A piackutató prognózisa szerint jövőre valamivel gyorsabban, több mint 5 százalékkal nőhet a vizsgált eszközök forgalma, és a 2,5 milliárdot is meghaladhatja az értékesítés.

A társaság által közölt adatok megerősítik az elmúlt időszakban már érzékelhető trendet, mely szerint lassul a táblagép piac fejlődése. Az idén 276,5 millió tabletet vásárolhatnak globálisan, ami alig több mint 10 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket, jövőre ugyanakkor jóval dinamikusabb, közel 20 százalékos bővülést vár a cég. Ebben a várakozásban nyilván meghatározó szerepet játszik az Apple hamarosan piacra kerülő új iPad-je. A Gartner elemzése alapján egyébként a tablet-piac átalakulásához az is hozzájárul, hogy lényegesen hosszabb lett a készülékek életciklusa, vagyis a felhasználók ritkábban vásárolnak új eszközt.

A személyi számítógépek piacán az idén nem várható jelentős fordulat, a piackutató 2014-ben 314 millió pc értékesítésével számol, igaz ez már csak 3 millióval marad el a tavalyitól. Jövőre ugyanakkor visszafogott, 3,6 százalékos fejlődést prognosztizál a Gartner ezen a területen. Ám fontos megemlíteni, hogy a fejlődés elsősorban a prémium kategóriába tartozó ultramobil pc-knek köszönhető, amelyekből az idei 37,6 millió után 2015-ben 64,3 milliót adhatnak el.

A mobiltelefon-piac átalakulása az idén alaposan felpörög, az okosmobilok részesedése a tavalyihoz képest 17 százalékponttal, 71 százalékra nő. Ebben az évben összesen 1,86 milliárd mobiltelefont értékesíthetnek világszerte, ez 3 százalékos bővülést jelent 2013-hoz képest. A fejlődés főként az alsóbb kategóriába tartozó, jellemzően Android operációs rendszert használó okostelefonoknak köszönhető, ezen a területen például a múlt évhez viszonyítva 52 százalékos növekedést prognosztizál a Gartner. Egyértelműen azok a gyártók kerülnek versenyelőnybe ebben a szegmensben, amelyek megengedhető árú, ugyanakkor viszonylag nagy tudású készülékeket dobnak piacra. A piackutató cég elemzése kiemeli a kínai telefongyártókat, amelyek komoly mértékben tudták növelni részesedésüket. Jövőre további 3,6 százalékos bővülést vár a Gartner a mobilpiacon.

Az operációs rendszerek között az Android a legelterjedtebb a piackutató által vizsgált három termékcsoportnál, köszönhetően a táblagépeknél és okosmobiloknál kivívott pozíciójának. A feltörekvő piacokon hatalmas az Android fölénye, az idén ezeken a területeken több mint 900 millió, ezzel a megoldással ellátott eszközt értékesítenek majd, a második Windows nem éri el a 200 milliót, míg a harmadik iOS százmillió alatt marad. A fejlett piacokon valamivel szorosabb a verseny, azonban ott is közel kétszer annyi androidos készüléket adhatnak el 2014-ben, mint iOS-el ellátottat.

Robbanthat az Apple

Várhatóan ma mutatják be az Apple új táblagépeit, az eddigieknél karcsúbb, könnyebb, ugyanakkor gyorsabb processzorral ellátott, hosszabb üzemidejű iPad érkezhet. A cégnek szüksége is van arra, hogy a fogyasztók számára vonzó eszközzel lépjen piacra, az elmúlt időszakban ugyanis visszaesett a táblagépei forgalma, a legutóbbi üzleti negyedévükben például 13,3 milliót adtak el, ami 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az biztos, hogy nehéz lesz megismételni a szeptemberben piacra dobott új iPhone-ok sikerét, amelyekből az első hétvégén 10 milliót értékesítettek. Az Apple új okosmobiljai október 31-től lesznek elérhetők Magyarországon.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.