BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország is bajban lehet, ha az oroszok leállítják a gázt

Egyedül Észtország volna komoly bajban, ha Oroszország elzárná a gázt Európa felé, a többi probléma európai összefogással kezelhető - állapította meg az Európai Bizottság. Ha azonban minden ország önálló úton próbál járni, akkor súlyosabb problémák lehetnek, akár Magyarországon is. A most elvégzett stresszteszt szerint ha Oroszország teljesen leállítaná a gázt, az EU keleti államai és a Balkán akkor is kibírnák a telet, köszönhetően annak, ahogy megsegítik egymást. Egyedül Észtországban okozna jelentős problémákat az orosz csapás - írja a Guardian.

Európa gáztározói 90 százalékban tele vannak, a technika, valamint a nemzetközi megállapodások pedig lehetővé teszik azt, hogy ellássák gázzal a krízisben lévő országokat - véli az elemzés. Günther Oettinger, az Európai Bizottság alelnöke szerint rendkívül fontos az együttműködés. Enélkül Finnország, Észtország, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Szerbia a szükséges gázmennyiség 60 százalékát is nélkülözhetik, ami azt jelentheti, hogy a háztartások ellátásán is spórolniuk kéne. Nem ilyen drámai mértékben, de bajba kerülhetne Magyarország, Lengyelország és Litvánia is. A nyugati EU-tagállamok támogatásával azonban megoldható, hogy a lakosság semmit ne érezzen a gázszállítás leállásából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.