BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Módosulhat a gáztörvény a Gazprom miatt

Hamarosan két olyan szabályozás is megjelenhet, amelyekre az orosz Gazprommal lévő kapcsolatunk miatt van szükség. Az egyiket egy fideszes képviselői indítvány nyomán hétfőn tárgyalta az Országgyűlés, a másik megfogalmazásáról még nincs információnk, de piaci forrásaink szerint a meghozatala megkerülhetetlen.

A gáztörvény módosító javaslata szerint a hazai közvámraktárként működő hazai földgáztárolóban elhelyezett gáz tulajdonosát mentesíteni kellene az alól, hogy gáza tulajdonjogának átruházásához meg kelljen szereznie a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyét. A hivatal szerepe annyira korlátozódna, hogy a tulajdonjog átruházásáról tájékoztatást kell kapnia a tároló cégtől.

A javaslat nem nevesíti a Gazpromot, ám ez a társaság jelent meg a magyar piacon (egyelőre a gáztárolóban) úgy, hogy közben nincs meg az (MEKH-től megszerzendő) gázkereskedelmi engedélye. A napokban közzétett megállapodás szerint a társaság 700 millió köbmétert helyez el az itteni tárolókban a téli biztonságos ellátás érdekében. Ez a gáz egyelőre a Gazprom tulajdona – egyelőre nincs rajta sem áfa, sem vám –, azonban amint szükségünk lesz rá, a Gazprom el kell, hogy adja, azaz kereskednie kell vele. Épp ezt tehetné meg kereskedői engedély nélkül a törvénymódosítás szerint.

Az értelmezésben a javaslatot benyújtó, Mengyi Roland fideszes képviselővel hétfői parlamenti felszólalása adott eligazítást. Eszerint a rendelet fő célja a tárolásra jogosultak körének bővítése, azaz a tárolási kedv ösztönzése a hazai gázbiztonság javítása érdekében. Aradszki András NFM államtitkár közölte, hogy a javaslatot a kormány támogatja. Az államtitkár kiemelte a többlettárolás bevételi hatását, és emlékeztetett, hogy a tárolók jobb kihasználása különösen fontos az orosz-ukrán gázpiaci feszültség hatásainak mérséklése érdekében.

Az előbb-utóbb meghozandó másik szabályozás is a Gazprom itteni gáztárolásához kapcsolódik. Az említett 700 millió köbméter betárolására ugyanis fizikai okokból nem elég a november 30-ig tartó betárolási időszak. Ezért az erre használható időt – szakmai forrásaink szerint – december 31-ig meg kell hosszabbítani. A hivatkozott parlamenti felszólalások alapján a betárolási időszak meghosszabbítását más, tárolásra készülő piaci szereplők megjelentése is indokolhatja.

Jelenleg napi 20-22 millió köbméter gáz kerül az MFGT kereskedelmi tárolójába, bár onnan a hónap első 10 napjában ki is vettek napi 5-10 millió köbmétert. A társaság tárolóinak töltöttsége 52 százalék fölötti. Ennél a hivatalos közlésekben nagyobb szám szerepel, mert az a szám az MFGT mellett a biztonsági tartalékért felelős MMBF tárolójára is vonatkoznak. Utóbbi tárolóba ebben a hónapban eddig napi 2-3 millió köbméter gázt töltöttek. A teljes hazai maximális napi betárolási kapacitás 46,45 millió köbméter. A hónap eleje óta napi 24-25 millió köbméter gáz érkezik Ukrajna, és 14-15 millió köbméter Ausztria felől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.