BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saját gáz, vészhelyzetre?

Tartós károk is érhetik az esetleges gázfelhasználás-korlátozásban érintett hazai vállalatokat, hiszen az esetleges intézkedés értelemszerűen nem nekik, hanem a lakossági és a közösségi gázigényeknek ad prioritást. Ám az iparvállalatok is segíthetnének magukon saját célú tárolással, ha nem lenne túl drága, és a szabályozás érdemessé tenné.

Közel 50 százalékon áll az MFGT Zrt. által kezelt kereskedelmi gáztárolók töltöttsége. Kérdés, hogy kihasználtságukat nem növelhető-e egy olyan szabályozási változtatással, amely az állam tárolási többletköltségeit is csökkentené, és jobb helyzetbe hozná azokat a hazai iparvállalatokat, amelyek egy esetleges felhasználás-korlátozás idején nem jutnának gázhoz.

„Az a feltétele egy olyan szabályozási változtatásnak, amely a gázellátásukat minden körülmények között biztonságban látni kívánó iparvállalatokat a tároltatásra ösztönözné, hogy módosuljon a földgázvételezés korlátozásáról szóló 265/2009. (XII.1.) kormányrendelet is” – válaszolt a Világgazdaságnak Kenyeres László, a Faludi Wolff Theiss ügyvédi iroda partnere. A módosítás révén a gázszükségletük egy részét hazai kereskedelmi tárolóban elhelyező vállalatok kedvezőbb korlátozási besorolást kapnának e gázmennyiségig. A mai rendelkezések az arányosság és a szolidaritás elvére épülnek, az öngondoskodáséra nem. Így az ipari fogyasztók alapvetően az általuk vételezett gáz nagysága alapján kerülnek be az adott korlátozási kategóriába. Minél többet vételeznek, annál korábban korlátoznák őket. (Ez alól vannak értelemszerű kivételek.) Nem szempont viszont, hogy hány dolgozójuk van, mennyivel járul hozzá a hazai gazdasághoz, vagy mennyi adót fizet. Az sem, ha vételezéséért cserébe vállalná a tároltatás többletköltségét. Igaz, hogy a tároltatás mintegy 30 százalékkal megdrágítja az ellátást, de – mint Kenyeres László rámutat –, e többletköltség eltörpülhet termeléskiesés miatti károkhoz képest.

Serpenyőre kell tenni a tárolási többletköltséget és a termelés-leállás miatt fenyegető kárt az egyik felhasználó, a Rondo Kft. ügyvezető igazgatója szerint is. Mint Sigray Mária elmondta, ha a rövid határidőre szállító cége néhány napra kiesik a piacról, a vevője más megoldást kereshet. 

 Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke szerint viszont nincs szükség a fenti jogszabály-módosításra. Uzonyi Zoltán is emlékeztetett, hogy a felhasználók most is tároltathatnak, de a gázukhoz való hozzáférést felülírják a válsághelyzeti szabályok. Bár jogszabály-módosítással biztosítható lenne a felhasználók saját készleteinek védettsége, de jól működő piacon ilyenre nincs szükség. Kiszolgáltatott, rosszul működő vagy rosszul szabályozott piacon igen, főleg gázigényes és ellátási biztonságra törekvő cégeknél. „Az optimális kapacitás-lekötéshez szükséges tudás is legfeljebb ezeknél van meg. A hosszú távú készletezés egyébként költséges, így az üzleti eredményre gyakorolt hatása miatt kockázatos is” – mutatott rá Uzonyi Zoltán.

Lehet tárolni, de a szabályozás marad

A korlátozási tervet az FGSZ állítja össze, a MEKH hagyja jóvá, az NFM-é a végső szó. Mint az FGSZ-nél közölték, a tervet vonatkozó kormányrendelet alapján állítják össze, eszerint nincs mód a gázt betárolók kedvezőbb besorolására. A MEKH válasza szerint energiapolitikai kérdésekben a kormány illetékes, az NFM-nél pedig emlékeztettek, hogy a korlátozási kategóriákba történő besorolás a felhasználók ellátási indokoltsága szerint történik. A felhasználók tárolhatnak gázt, de ettől nem változik meg a korlátozási sorban a nemzetgazdaság működésének fenntartása szempontjából indokolt pozíciójukat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.