BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új irodával bővült az SAP Budapesten

Átadták tegnap az SAP Hungary Kft. új irodaépületét, a 120 ember elhelyezésére alkalmas, 1800 négyzetméteres létesítményt kimondottan a szoftverfejlesztők igényeinek megfelelően alakították ki. Az „Apphaus” környezet lényege, hogy a kreatív projekteken dolgozó informatikusok tetszőlegesen és könnyedén alakíthatják át a munkavégzés helyét egy adott szituációnak vagy munkamódszernek megfelelően. Az új iroda egyúttal a „design thinking” módszertan hazai elterjesztésében is szerepet kíván vállalni. Ezt a problémamegoldási, termékfejlesztési megközelítést használja a szoftvervállalat.

Az SAP 2005-ben létrehozott budapesti fejlesztési részlegénél jelenleg több mint 250 szakértő dolgozik mobilalkalmazások, logisztikai megoldások fejlesztésén, de terméklokalizációt is végeznek a hazai és a világpiac számára egyaránt. A magyarországi központ eredetileg az ellátási lánchoz és a gyártáshoz kapcsolódó fejlesztéseket végzett, és mivel a gyártás digitalizációja napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezért a részleg feladatai és mérete is nő – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Clas Neumann, az SAP Labs Network elnöke.

A főként vállalatirányítási rendszeréről ismert, de számos üzleti szoftvert fejlesztő vállalat globálisan 15 kutatás-fejlesztési (k+f) létesítményt tart fenn, és a múlt évben az éves bevételük 14 százalékát, 2,3 milliárd eurót költöttek erre a szegmensre. Az SAP Labs Network elnöke szerint kiemelt figyelmet fordítanak a felhő alapú megoldások fejlesztésére, de sokat fektetnek a „dolgok internete” (Internet of Things – IoT) területbe is. Emellett már évek óta nagy hangsúlyt kapnak a mobilmegoldások és természetesen a nagy adatmennyiség valós idejű kezelését, feldolgozását végző Big Data alkalmazások. A világszerte mintegy 18 ezer szoftverfejlesztő munkáját felügyelő menedzser várakozásai alapján középtávon az egyik leginkább meghatározó trend az IoT lehet. A gépek jelenleginél sokkal magasabb szintű integrációja ugyanakkor komoly kihívást jelent a szoftverfejlesztő cégek számára is, mivel a termékek, eszközök életciklusa jóval hosszabb mint egy-egy alkalmazásé, így már most látszik, hogy a jelenleginél is robosztusabb megoldásokra lesz szükség. A fejlesztésnél ugyanakkor a gyorsaság is fontos szempont, akár már 30 nap alatt képesek egy új verzió kiadására. Clas Neumann a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta, hogy nagyon elégedettek a magyar fejlesztőkkel, akik magas szakmai színvonalat képviselnek, illetve több nyelvet beszélnek, ami megkönnyíti az integrációjukat a globális szervezetbe.

Az SAP Hungary Kft. 500 fővel kezdte az idei évet, azonban jelenleg már több mint 600-an dolgoznak a vállalatnál. A tervek szerint néhány hónapon belül egy európai szolgáltató központot is nyit Budapesten a társaság, amely lehetőséget kínál a további számottevő létszámnöveléshez. A cég tavaly 17,5 milliárd forintos bevételt ért el Magyarországon, ez 8 százalékos bővülést jelentett 2012-höz képest. Az idén további növekedést várnak, ami 1-1,5 milliárd forintos is lehet. A növekedésben a szoftverértékesítés mellett meghatározó szerepet játszik a szolgáltatások exportja is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.