BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gyártótevékenységtől válik meg az IBM

Megválik félvezetőgyártó üzletágától az IBM, a részleget a társaság egy partnere, a Globalfoundries veszi át. Az ügylet abból a szempontból mindenképpen szokatlan, hogy ezúttal az eladó, vagyis az IBM fizet azért, hogy megszabaduljon a jelentős veszteséget termelő ágazattól.

Becslések szerint a múlt évben már 1,5 milliárd dolláros mínuszt produkált a chipgyártó részleg, egyébként éppen ennyit fizet az amerikai társaság a Globalfoundriesnak azért, hogy átvegye az üzletágat. Igaz, ezt az összeget három év alatt kell kifizetnie, illetve egy 200 millió dolláros, egyszeri tétel csökkenti.

Az IBM egyébként az elmúlt években alaposan lecsökkentette hardvergyártó tevékenységét. A folyamat leglátványosabb része a személyi számítógép üzletág eladása volt 2005-ben, a részleget átvevő kínai Lenovo azóta a világ legnagyobb pc-gyártójává vált. A múlt évben jelentették be, hogy értékesítik az x86 szerver ágazatot is, a vevő ismét a Lenovo volt, a 2,1 milliárd dolláros ügyletet október elsején zárták le. A vállalat stratégiájában a hardverek előállításáról egyre inkább az üzleti és felhőalapú megoldásokra, illetve a szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt. Az év elején tartott nagy fejlesztői konferencián Erich Clementi, a társaság globális szolgáltatási üzletágért felelős alelnöke arról beszélt, hogy 2007 óta több mint hétmilliárd dollárt fordított a cég arra, hogy megerősítse helyzetét a felhő megoldások piacán és új termékekkel bővítse portfólióját. Az IBM januárban jelentette be, hogy 1,2 milliárd dollárt költ újabb adatközpontok létrehozására, majd egy hónappal később újabb milliárd dolláros fejlesztési programról adtak hírt. A jelentős beruházások hátterében az áll, hogy az elemzések szerint a következő években robbanásszerű növekedés várható a felhőmegoldások piacán, 2017-re 220 milliárd dolláros lehet ez a szegmens.

Az IBM közzétette harmadik negyedéves üzleti adatait, amelyek alapján igen kemény időszakot zárt a társaság. A vállalat árbevétele 22,4 milliárd dollár volt a július-szeptemberi időszakban, ez 4 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbival összevetve. Bár valamennyi részleg forgalma csökkent, a leglátványosabb, 15 százalékos visszaesés a rendszerek és technológiák üzletágnál, vagyis a hardvergyártásnál volt. A cég üzemi eredménye is számottevő mértékben esett, a 2013. harmadik negyedévi 4,1 milliárd után a szeptemberben zárult három hónapban már csak 3,5 milliárd dollár volt.
Szinte teljesen eltűnt a társaság nyeresége a harmadik negyedévben. Míg egy évvel ezelőtt több mint négymilliárd dolláros profitról számolt be az IBM, addig az idén csak 18 milliós adózott eredmény jött össze.

Csalódottak vagyunk a teljesítményünk miatt, jelentős visszaesést tapasztaltunk az ügyfeleink vásárlásaiban szeptemberben, és az eredményeink jól mutatják az iparágban zajló példátlan gyorsaságú változásokat is – fogalmazott Ginny Rometti, az IBM elnök-vezérigazgatója a harmadik negyedéves adatok kapcsán. A cégvezető ugyanakkor megjegyezte, hogy a stratégiai jelentőségű területeken – mint például a felhőalapú megoldások, az adatkezelés és elemzés, biztonság – jól teljesítettek és a jövőben felgyorsítják a vállalat átalakítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.