BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2040-ig 50 százalékkal emelkedik a világ gázigénye

A világon a mostaninál másfélszer több földgázra lesz kereslet 2040-ben a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb előrejelzése szerint. Az érintett szénhidrogén súlya is nő a teljes energiahordozó mixen belül, főképp amiatt, hogy a mostaninál szélesebb körben kereskednek majd a gáz cseppfolyós formában (LNG) szállított formájával. 2012-ben még 300 milliárd köbméter gáznak megfelelő mennyiségű LNG cserélt gazdát világszerte, a 2040-re várt mennyiség már 600 milliárd köbméternyi.

Emögött a cseppfolyósító kapacitások megháromszorozódása is áll majd. Az LNG kínálatot főként a kelet-afrikai, a katari, az ausztráliai és az észak-amerikai termelők fogják bővíteni. Várhatóan megnő a kisebb ilyen létesítmények jelentősége. Az erősödő igények kielégítésére az olaj- és gáziparnak évente együtt 900 milliárd dollárnyi (723 milliárd eurónyi) beruházást kell végrehajtania.

Fő forgatókönyve szerint az IEA arra számít, hogy a világ elsődleges energiahordozó igénye 2040-ben 37 százalékkal lesz magasabb a mostaninál, vagyis igencsak sürgős lenne tovább javítani a felhasználás hatékonyságán. Egyaránt fog bővülni a gáz-, a nukleáris- és a megújuló alapú villamos energia előállítása is.

Ugyanakkor a gáz lesz az egyetlen fosszilis energiahordozó, amelynek a termelése – már csak a fentiek miatt is – bővül az előttünk álló 26 évben. A kínálat legnagyobb részét továbbra is az USA adja annak ellenére, hogy palagáz-felhozatala a 2030-as évek végétől már csökkenni fog. Az ügynökségnek a piac növekedésére vonatkozó optimizmusa azonban Európára nem vonatkozik. Fatih Birol, a szervezet vezető közgazdásza egy konferencián nemrég valószínűtlennek tartotta, hogy a földrész gázigénye a következő 18 évben visszatornászná magát a 2010-es szintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.