BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legjobb nyolcban a magyar startup

A telefont iskolai tudományos eszközzé alaktó chilei Lab4U nyerte a tizedik Intel Global Challenge 50 ezer dolláros fődját. Az induló vállalkozásoknak hírdetett versenyben a magyar SmartVineyard a nyolcas fődönőbe jutott, kategáriájukban azonban egy olasz egészségügyi fejlesztés győzött: a a Neuron Guard a stroke-os betegek túlélési esélyeit növeli.

Staci Palmer, az Intel vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója, a zsűri tagja a döntő előtt arról beszélt újságíróknak, hogy leginkább azokat az ötleteket keresik, amelyek társadalmi hasznot hajtanak, segítenek jobbá tenni a világot.

A versenyen több mint 60 ország közel kétezer versenyzője indult - a magyar csapat a négyezres európai mezőnyből jutott a San Fransiscóban rendezett döntőbe. A vetélkedőt immár tíz éve rendezik meg, a korábbi nyertesek már 1900 munkahelyet teremtettek. Az idén, a jubileumi versenyen több mint 60 ország mintegy húszezer vállalkozása indult el.

A Szőlőőr Árendás Csaba, a SmartVineyard alapító-vezérigazgatójának találmánya, a szőlőbe telepített  precíziós szenzorok folyamatosan monitorozzák az időjárási körülményeket és értesítik a gazdát, amennziben a klimatikus viszonzok gombafertözéssel fenyegetnek. A fejlesztések eredményeként azonban már képesek a gombák spóráinak jelenlétét is detektálni, vagyis még pontosabb jelzést adni arról, szükséges-e a védőszerek használata, vagy sem. A megfelelő időben és helyen végzett beavatkozás a fertőzések okozta veszteségeket a töredékére csökkenti, miközben a védőszerekkel is takarékosan bánik. Mint a versenyen kiderült ,a vállalkozás nem szeretne megállni a szőlőknél, úgy vélik, fejlesztésüket  más növényi kultúrákra is ki lehet terjeszteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.