BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma négytagúvá bővül a térségi árampiac

Mától egységes rendszerben működik a már eddig is összehangolt cseh-szlovák-magyar villamos energia piac a romániaival. Az összekapcsolás az érintett áramtőzsdéken, azaz az OTE-n, az OKTE-n, a HUPX-en és OPCOM-on keresztül történik. Az éles indítást a 4M néven futó projekt október 13. és 24. közötti tesztjei előzték meg, amelyek során – egy korábbi HUPX-közlemény szerint – nem tapasztaltak jelentős hibát. A piacok sikeres összekapcsolásának feltétele a szerződéses keretek véglegesítése és a hatósági jóváhagyások megszerzése is.

Másnapi kereskedésről lévén szó, az első szállítási nap november 20. lesz. A négy áramtőzsde persze ekkortól is külön működik, csak a napi kereskedelemben optimalizálják együtt a nemzetközi kereskedelmet. Ennek köszönhetően a négy ország kereskedői, termelői és fogyasztói egységesen, a korábbinál hatékonyabban és egyszerűbben kereskedhetnek. Az egyszerűsítésnek az a lényege a HUPX-et ellenőrző rendszerirányító, a Mavir Zrt. múlt heti tájékoztatása szerint, hogy a villamos energia nemzetközi szállításához szükséges átviteli kapacitásjogot már nem kell a piaci szereplőknek külön eljárásban beszerezniük. Ennek allokációja (kiosztása) a valós kereslet-kínálati viszonyokon fog alapulni, vagyis ezzel javul a kihasználás hatékonysága.

„Sokat remélek az újabb piac-összekapcsolástól, mert számos pozitív hatása volt már a cseh-szlovák és a magyar másnapi kereskedés egyesítésének is” – válaszolt a Világgazdaságnak Uzonyi Zoltán, a Magyarországi Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke. Egyrészt egyértelműen estek a régióban az árkülönbségek a másnapi kereskedésben, az alacsonyabb áraknak köszönhetően javult a felhasználók költségszerkezete, ezzel a versenyképessége is, valamint közelebb kerültünk az egységes európai energiapiac létrehozásához. Egyértelműen nőtt a HUPX forgalma – már közeledik a csehországi áramtőzsdéjéhez –, egyre több tagja is van, ezzel erősödik a térségi áramközponti (hub) szerepe. (Az áramtőzsde másnapi kereskedése 13 alapítóval indult, ezen fel már 49 új tagja van. A határidős kereskedést 8 társaság indította, azóta további 28-an lettek tagok.)

Mindezen alapján a MEKSZ tagjai a négyes piac-összekapcsolástól azt várja, hogy javul a piac likviditása, mivel hatékonyabban lehet majd kiosztani a jelenleg kihasználatlan, de viszonylag olcsón termelő romániai (szén- és vízalapú) áramtermelő kapacitásokat. Valószínűsítjük, hogy tovább fognak esni a villamos energia árak a régióban. Középtávon azt várjuk, hogy a jelenlegi fogyasztói árképzésben szerep jut a spotpiaci árakra, vagy, ahol ez már megtörtént, ott az eddiginél nagyobb súllyal vehetik figyelembe. Kérdés persze, hogy mekkora lehet, hiszen – mint Uzonyi Zoltán rámutatott – ez függ a felhasználó elvárásától is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.