BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz gázkorlátozás

Az idén nem lesz szükség gázkorlátozásra, jelentette be Zsanán Horváth Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója. Az MMBF négy tárolójából már csak a zsanait töltik, a két kisebből már a kitárolás folyik, ahogyan hamarosan a hajdúszoboszlóiból is.

„Senkinek semmilyen gázellátási problémája nem lesz az előttünk álló télen, nem lesz felhasználás-korlátozás” – jelentette be a zsanai földgáztároló területén tartott sajtóeseményen Horváth Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója. Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy a társaság négy tárolója egyesített tárolóként működik, egyetlen közös be- és kitárolási ponttal. A tárolás fő jellemzője a mobil-, a be-, a ki-, illetve az érintett csúcskapaitások.

A tároló fizikailag 1000-2000 méter mélyen van, egy alulról zárt részen lévő párnagáz biztosítja a tároló működéséhez szükséges nyomást. E gáz fölött (fizikailag persze vele keveredve) van az ügyfél saját, azaz mobilkészlete. A Hajdúszoboszlón végrehajtott műszaki fejlesztésnek köszönhetően az ottani párnagáz egy része fölöslegessé vált, ezért át lehetett minősíteni mobil készletté. Az MFGT csak kereskedelmi készletet tárol, biztonságit nem. Az utóbbi készletért az MMBF felelős.

A társaságnak két nagy tárolója van, a zsanai a hajdúszoboszlói, a két kisebb: a pusztaedericsi és a kardoskúti. A társaság napi 53,6 millió köbméter gázt tud kitárolni és napi 32 millió köbmétert betárolni. Mobil kapacitása 4,4 milliárd köbméter. Minden évben többmilliárd  forintnyi beruházásra van szükség a létesítmények fejlesztése érdekében. „Alapvetően rugalmasságot és ellátásbiztonságot kínálunk” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. Ezt is igazolja, hogy a társaságnak tíz terméke van.

Az MMBF és az MFGT együttes töltöttsége október végén 68 százalékos volt, ami magasabb a 2012-esnél és a tavalyinál is. Ez azért fontos, mert a 2012/2013-as tél kifejezetten hideg volt. Jelenleg is folyik a betárolás. A téli felkészülés szempontjából a fogyasztás-arányos gázkészletei csak Ausztriának és Szlovákiának magasabbak, mint Magyarországnak.
Október 28-án az MMBF-nek 1,6 milliárd köbméter, az MFGT-nek 2,65 milliárd köbméter gáza volt betárolva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.