BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország több földgázt szállítana Kínának, mint az EU-nak?

A Kínába irányuló orosz földgázszállítások mennyisége középtávon meghaladhatja az Európának szánt szállításokét. Ezt Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója jelentette ki Pekingben, abból az alkalomból, hogy a két fél újabb „nyugati szállítási útvonalról” állapodott meg egymással. Ezen az útvonalon Nyugat-Szibériából évi 30 milliárd köbméter földgáz jut Kínába – közölte Miller.

A szerződés 30 évre szól. Ehhez jön még az a 30 éves gázszerződés 400 milliárd dollár értékben, amelyet a két állam májusban írt alá. E szerződés értelmében a földgáz Kelet-Szibériából 2018-től jut el Kínába. Sőt, Kína a jövőben Oroszország távol-keleti részéből is szerezhet be földgázt. Miller szerint az erről szóló projektről már tárgyalnak. „A nyugati útvonal figyelembevételével a Kínába irányuló szállítások középtávon meghaladhatják az Európába irányuló exportot” – hangoztatta a Gazprom vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.