BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ExxonMobil elsőként hozna amerikai cseppfolyós gázt

Vonzó az amerikai gáziparnak az európai gázpiac, az eladási lehetőséget a meglévő cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötők, az interkonnektorok, valamint a tervezett beruházások teremtik az ExxonMobil tanácsadója szerint.

Richard Scrase a Natural Gas Europe-nak kifejtette, hogy az USA exportdiverzifikációs törekvéseit a főként ellátás-biztonsági indíttatású európai fogadókészség is segíti.

Az amerikai gázkivitel fellendítése persze azon is múlik, hogy milyen gyorsan épülnek meg az Atlanti óceán túloldalán a szükséges LNG-küldő kikötők, ez pedig azon, hogy milyen gyorsan kapja meg az engedélyt az arra váró, több mint 25 projekt. Az ExxonMobil, amely ki szeretné használni az első nagy gázexportőri pozícióból adódó előnyöket, igyekszik rábírni az amerikai energiaminisztériumot az engedélyezés felgyorsítására.

Az internetes lap által hivatkozott energia-elemzők azonban a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TKBP) önmagában nem garantál jelentős előnyöket Európa számára, illetve egyelőre keveset lehet tudni a gázkereskedelmet is érintő, nem vámjellegű intézkedések (NTM) tervezett eltávolításáról. Az európai LNG piac azonban e bizonytalanságok ellenére is erősödőben: a franciaországi GdF Suez például januárban rekord mennyiségű cseppfolyós gázt hozott a földrészre. Az sem veti vissza az LNG-ipart, hogy az árak ingadozása és a klímaváltozás hatásai néhány lehetséges LNG-importőr kedvét szegték. Eladói oldalról ugyanis lehet, hogy most még kis hasznot ígér a beruházás, de sok ország e téren hosszú távra tervez. Oroszország például tavaly decemberben a gazdasági nehézségei ellenére is közel 2,5 milliárd dollárnyi támogatást ítélt meg a Novatek Jamal LNG projektjének. A Gazprom a napokban épp, hogy közzétette a Leningrádi Körzetben lévő Uszty-Lugában LNG-terminálja terveit, rögtön utána 20 évre lekötött a Jamal projekt gázából 2,9 millió tonna LNG, amit majd az Ázsia-Csendes-óceáni térségben és Indiában adna el.

A világpiacon az amerikai exportőröknek az oroszok mellett ausztráliai, kanadai és mozambiki riválisokkal is versenyezniük kell. Igaz, nem minden rivális áll jól. Egy érintett ausztráliai LNG-beruházás épp költségtúllépésről adott hírt, Kanadában még kivárnak egy végső beruházási döntéssel, Mozambikban pedig lassan halad a tervezés. Exxonmobil illetékese úgy látja, hogy cége amerikai LNG-je öt éven belül megjelenik a világpiacon.

Átírták a Gazprom és az OMV szerződését

Módosították tegnap az ausztriai OMV és a Gazprom hosszú távú gázeladási szerződését, azaz a „piaci feltételekhez igazították, és az ausztriai piacon versenyképesebbé tették” a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint.A részleteket nem hozták nyilvánosságra, de az előbbiek árcsökkentést írnak körül. Az OMV a Gazprom fő ausztriai vevője. Ausztriába 1968 óta összesen 190 milliárd köbméter orosz gáz érkezett, a tavalyi mennyiség négymilliárd köbméter volt az előzetes adatok alapján.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.