BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befékez a táblagép-piac

Jelentős mértékben lelassul a táblagép piac fejlődése az idén a Gartner előrejelzése alapján, mindössze 8 százalékos bővülést vár ebben a szegmensben a cég. Az elmúlt évek dráma zuhanása után 2015-ben újra nőhet a személyi számítógépek forgalma, a mobiltelefonok értékesítése pedig már közelíti a kétmilliárdos határt

A múlt évben 216 millió táblagépet adtak el világszerte a Gartner előzetes adatai szerint, ez alig több mint tíz százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest és az idén tovább lassul a szegmens fejlődése. A piackutató prognózisa alapján 2015-ben 233 millió tabletet értékesíthetnek globálisan, ami mindössze 8 százalékkal haladja majd meg a tavalyi értéket. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy 2013-ban még 68 százalékos növekedést mért a tablet-piacon a Gartner az előző évhez viszonyítva.

A társaság szakértői szerint több tényezőre vezethető vissza a táblagépek tavalyi és idén várható gyengébb teljesítménye. Egyrészt a fejlesztéseknek köszönhetően jelentős mértékben megnőtt az élettartamuk, így a fogyasztók ritkábban cserélik le eszközeiket. Másrészt a folyamatos szoftverfrissítéseknek köszönhetően – különösen az iOS platformot használó iPad-ek esetében – jóval hosszabb ideig tudják követni a technológiai fejlődést ezek az eszközök. Emellett a Gartner elemzői szerint a növekedés megtorpanásában szerepet játszik az is, hogy az elmúlt időszakban elmaradtak a számottevő hardver-újítások, amelyek régi eszközeik lecserélésére ösztönözték volna a felhasználókat. A következő évre valamivel kedvezőbbek a kilátások a tablet-piacon, a vállalat előrejelzése szerint 259 millió készüléket értékesíthetnek, ami 11 százalékos bővülést jelent.

Fordulóponthoz érkezett ugyanakkor a személyi számítógépek forgalma. A Gartner előzetes adatai alapján tavaly nagyjából sikerült megismételni a 2013-as forgalmat, hagyományos pc-kből és ultrabookokból összesen 318 milliót adtak el, az idén pedig minimális, egy százalék körüli fejlődést jósol a társaság. A tavalyi eredményekre egyértelműen pozitív hatással volt a Windows XP támogatás megszűnése, és az üzleti szférában ennek hatására meginduló gépcserék. Jövőre az idei 321 millió után már 333 millió személyi számítógép eladásával számolnak a Gartnernél.

Folytatódik a mobiltelefon-piac bővülése 2015-ben, összesen több mint 1,9 milliárd készüléket értékesítenek majd világszerte, ami 3,7 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. Jövőre további visszafogott fejlődés várható ezen a területen és a teljes forgalom már megközelíti a kétmilliárdot. A mobiltelefon-piac növekedésében meghatározó szerepet játszanak az okostelefonok, azonban egyre inkább csak a prémium kategóriás, illetve a belépőszintű, olcsó eszközök iránt van kereslet, a középkategóriát képviselő mobilok szegmensében egyre korlátozottabbak a piaci lehetőségek.

Az operációs rendszerek versenyében toronymagasan vezet az Android a Gartner által vizsgált három eszköztípusnál, azonban idén a Windows-os készülékeknél várható a leggyorsabb növekedés, tavalyihoz képest közel 7 százalékkal többet adnak majd el belőlük. PC-ből, tabletból és okostelefonból összesen 2,47 milliárd találhat gazdára 2015-ben, ami 3,9 százalékkal több, mint a múlt évben.

Lenovo-dömping a CES-en

A világ legnagyobb személyi számítógép gyártójának és a harmadik negyedévben negyedik számú okosmobil készítőjének számító Lenovo új eszközök sorával jelent meg a napokban zajló Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en. A kínai társaság bemutatta többek között a százmilliós értékesítést átlépő ThinkPad széria új tagját, a világ legkönnyebb 14 hüvelykes ultrabookját. Emellett új modellekkel bővült az átalakíthatóságáról ismert Yoga termékcsalád is, de új csúcskategóriás okostelefonokkal is készült a cég az eseményre, mint például a nagysebességű mobilkommunikációt támogató P90-el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.