BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesen átalakulhat a nagy-britanniai mobilpiac

TÁVKÖZLÉS Hivatalosan is megerősítették, hogy a Hutchison Whampo megvenné a második legnagyobb brit mobilszolgáltatót, az O2-t. A hongkongi központú cég közlése szerint exkluzív tárgyalásokat folytatnak a mobilcég megvásárlásáról, a vételár meghaladhatja a 10 milliárd fontot is (4150 milliárd forint). A vételárból 9,25 milliárd fontot készpénzben fizetne ki a társaság, és a kiszemelt vállalat eredményétől függően akár további egymilliárd fontot is kaphat a jelenlegi tulajdonos, a spanyol Telefónica. A tárgyalások ugyanakkor még hetekig elhúzódhatnak. A Hutchison Whampoa-nak egyébként már most is van érdekeltsége az Egyesült Királyságban, a szigetország negyedik számú mobilszolgáltatóját a Three-t tudhatják magukénak.

Amennyiben megvalósul a tranzakció előfordulhat, hogy egy éven belül a két legnagyobb brit mobilcég cserél gazdát. Még a múlt év végén érkezett a hír, hogy a BT (korábban British Telecommunications) a legnagyobb angliai mobilszolgáltató, az EE megvételéről kezdett tárgyalásokat annak két tulajdonosával, a Deutsche Telekommal és az Orange-al. A vételár akár 12,5 milliárd font is lehet, amit készpénzben és részvényekben fizetne a vállalat. A BT közlése szerint a jelenlegi tervek alapján a német társaság 12 százalékos, míg az Orange 4 százalékos tulajdonrészt kapna a vállalatban. Az EE rendelkezik a legnagyobb 4G-s hálózattal az Egyesült Királyságban, a társaságot fejlett hálózata mellett a 24,5 milliós ügyfélbázisa, illetve jelentős spektrumkészlete is vonzó célponttá teszi.

A BT visszatérése a mobilpiacra jól mutatja azt a trendet, amelynek részeként a távközlési cégek a fogyasztói igényekhez alkalmazkodva arra törekszenek, hogy négy-az-egyben csomagokkal (mobil- és vezetékes telefon, szélessávú internet, televízió szolgáltatás) is megjelenhessenek a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.