BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldiek nélkül is lehet lengyel palagáz-termelés

Egy sorozat közel utolsó lépésenként a napokban az amerikai Chevron is kivonult a lengyelországi nem hagyományos gáztermelésből. Előtte már távozott a 3Legs Resources, az ExxonMobil, a Talisman és a Marathon is. Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök egy konferencián jelezte, hogy országa a Chevron nélkül is folytatja az elkezdett munkát, mert a nem hagyományos gáz és az energiabiztonság továbbra is elsőbbséget élvez Lengyelországban.

A Natural Gas Europe összeállítása szerint az ország érintett lelőhelyeinek nagy részét a fenti kivonulások miatt már a belföldi társaságok, azaz a PGNiG, az Orlen és a Lotos ellenőrzik. A PGNiG az év elején közölte, hogy a következő hét évben 67 százalékkal növeli az olaj- és gáztermelését. Jelenleg is értékeli a 2012-ben szerzett, Tomaszów Lubelski koncessziós terület adatait, hogy eldönthesse, érdemes-e folytatnia az ottani munkát, ha pedig igen, akkor kőzetrepesztéssel vagy horizontális fúrással-e. Ez már a harmadik fúrása lenne a területen.

A gázcégek lendülete ellenére a lengyel energiatermelésben egyre inkább a megújulókra terelődnek a hangsúlyok. Az Euractiv adatai szerint tavaly 9,4 százalékkal 6 gigawattra nőtt az ország zöldenergia-termelő kapacitása, ezzel a teljes beépített kapacitás 15,7 százalékát képviseli.

Sok európai országban vetik vissza a nem hagyományos gáz kinyerését a használt technológiával kapcsolatos aggodalmak. A francia Total már sokadszorra halasztja el első ilyen dániai fúrását, Nagy-Britanniában erős vita van a repesztéses eljárás engedélyezéséről, Skóciában pedig a napokban ideiglenesen be is tiltották, ahogyan korábban más országokban is. Az európai nem hagyományos gázt sokkal nehezebben, így drágábban is hozzáférhető szerkezetek rejtik, mint a globális gázárakat lenyomó, amerikai palagázt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.