BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületet kapott a Krk-szigeti terminál előkészítése

Február közepére választja ki az LNG Croatia projektcég a Krk-szigeten tervezett cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő építésének jogi, üzleti és pénzügyi kérdésekért felelős tanácsadóját. Az 1,864 millió eurós megbízásért horvát sajtóhírek szerint többek között az Ernst & Young, az AT Kearney, a Pricewaterhouse Coopers, továbbá egy olyan, magyarországi ajánlattevőkből álló csoport szállt ringbe, amelyeket a Boston Consulting budapesti és zágrábi képviselete fog össze. A győztes pályázónak 560 nap alatt kell a projektet építésre kész állapotba hoznia.

Az LNG Croatia az állami HEP villamosművek és a szintén Plinacro gázvezeték-rendszer üzemeltető tulajdona. Az építkezés 680 millió eurós költségéből Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter reményei szerint az EU 300 millió euróra hitelgaranciát ad, a többi pénzt a gáz majdani vevői adják össze. A régóta tervezett terminál előkészületei a Déli Áramlat múlt év végi lefújása után kaptak lendületet. A létesítmény kapacitása évi 4-6 milliárd köbméter lenne, 75-265 ezer köbméteres tankereket tudna fogadni, és tartozna hozzá két, 180 ezer köbméteres LNG tartály.

A kikötő – amelyen keresztül Európa új irányból juthatna gázhoz – a térségünket átszelő észak-déli gázfolyosó déli betáplálási pontja lenne. Egyes szakmai vélemények szerint azonban nehezíti az előkészületeket és kérdésessé teszi a vállalkozás gazdaságosságát, hogy a kiszemelt helyszín közel van a turisták által látogatott partokhoz, a sziget ipari célra hasznosítható részei már foglaltak, és a Krk közeli tenger sem elég mély.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.