BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusban indul az állami közműszolgáltató

Hamarosan indul az állami közműszolgáltatás, elsőként a földgáz területén, a szükséges bejegyzések és engedélyeztetések már folynak, jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és a postaügyekért felelős államtitkára. Az erre létrehozandó ENKSZ-szel a Magyar Posta és a díjbeszedő szorosan együtt fog működni.

Március végén indulhat az országos, állami gázközmű-szolgáltatás, az erre létrehozott Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) cégbejegyzése tart, ez március elejére történhet meg. Folyik a szolgáltatást ténylegesen végző Főgáz országos egyetemes szolgáltatói engedélyének megszerzése, illetve az engedély feltételeinek teljesítése is, minderről Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és a postaügyekért felelős államtitkára beszélt. E feltételek egyike a majdani ügyfélpontok kijelölése. E feladatokat a posta hálózatának egységei közül fogják kiválasztani, és idővel általában sok teendő (számlázás, követelés-behajtás, stb.) kerül át a postai alkalmazottakra. Az állam egy másik infrastruktúrát, a Díjbeszedő kapacitásait is bevonná a Főgáz, illetve az ENKSZ tevékenységébe. E két társasággal való együttműködésre alapozva az ENKSZ-nél mód nyílik az egyablakos ügyfélszolgáltatásra. Az ENKSZ 2-3 év alatt érheti el az optimális üzemméretet.

Az ügyfelek átvétele a várakozások szerint úgy történik, hogy az ENKSZ-nél (Főgáznál) jelentkeznek a majdani fogyasztók, de az állami társaság nem zárkózik el attól sem, hogy tárgyaljon az ügyfelek átvételéről a jelenlegi egyetemes szolgáltatókkal.

Az MFB ellenőrzése alá tartozó ENKSZ vezérigazgatója Horváth Péter János lesz, aki évekig a Molnál volt vezető beosztásban, majd energiahivatal elnöke lett, végül az MVM vezérigazgatójává választották.

z állami áram közműszolgáltatás jövőre, kedvező esetben már az idén indul, a távhőszolgáltatásról pedig még nem adott meg dátumot Németh Lászlóné. Jelezte, hogy előbb az NFM-nek még meg kell alkotnia a távhő cselekvési tervet, erre tavaszi határidőt kapott. Kitért a nonporfit szolgáltatás és a piaci körülmények között működésben látható ellentmondásra, amelyről – mint mondta – gyakran kap kérdést. Eszerint a nonprofit működés azt jelenti, hogy a tevékenység célja nem az, hogy nyereség termelődjön a tulajdonosnak, hanem a megfizethető és stabil szolgáltatás nyújtása. Ha az ésszerű működésből adódóan megtakarítása keletkezik, azt további rezsicsökkentésre, szolgáltatásai bővítésére, vagy stabil árainak fenntartására fordítja.

Részletek a holnapi Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.