BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte teljesen leállt az ukrán gázexportunk

A hétvégén napi ötezer köbméterre, lényegében tehát nullára csökkent az a gázmennyiség, amelyet Magyarországon át Ukrajnába továbbított a Gaz de France. A KÜM közölte: nem rajtunk múlt, kevesebbet igényeltek az ukránok.

Az Eustream szlovákiai rendszerüzemeltető azt javasolta a romániai és a bulgáriai rendszerüzemeltetőnek, hogy hozzanak létre egy új gázfolyosót, hogy csökkenthessék az Oroszországból érkező földgáztól való függésüket. Az alternatív importútvonalra azért is szükségük lehet, mert az orosz-ukrán konfliktus miatt elakadhat az Ukrajnán keresztüli, orosz gázimport. A Reuters híre szerint e célból új határösszekötő vezetékeket (interkonnektorokat) kellene létesíteniük. A nyugati gázközpontokból érkező gáz Szlovákián, Nyugat-Ukrajnán, Románián és Bulgárián át haladna, 570 kilométer hosszon. A szállításra szlovák területen a meglévő hálózatot használnák, amit azonban össze kell majd kapcsolni az ukrán-román határig haladó, ukrajnai Szojuz vezetékkel. Az interkonnektor éves szállítókapacitása 20 milliárd köbméter lenne.

Az Eurostream által javasolt beruházásról két héten belül megszülethet a szándéknyilatkozat Tomas Marecek, a társaság elnökének bejelentése szerint. A vegyesvállalati formában indítandó projekt költsége 750 millió 1,2 milliárd euró között várható. A majdani gázellátásról az Eurostream már egyeztetett a franciaországi Gaz de France-szal, de tárgyalni készül az ausztriai OMV-vel és a nagy német gázipari társaságokkal is.

A hír nem szól arról, hogy Magyarországot is be akarnák vonni, az új nyomvonal elkerülne minket. Mindazonáltal Magyarország vehet Ausztria felől is gázt, némileg támaszkodhat a saját termelésére, ahogyan a térségi összehasonlításban legnagyobbnak számító, földalatti gáztárolóiban lévő gázra is, sőt, nyugati gázt is vehet a magyar-szlovák interkonnektor január eleje óta várt átadása után.

A hétvégén napi ötezer köbméterre, lényegében tehát nullára csökkent az a gázmennyiség, amelyet Magyarországon át Ukrajnába továbbított a Gaz de France. Igaz, az addigi mennyiség is a szerény, napi bő hárommillió köbméter körül alakult.

Kisebb lett az ukrán igény

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérésére közöljük, hogy Szijjártó Péter miniszter ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az Ukrajnába történő gázszállítással kapcsolatban a következőket mondta:

Az elmúlt napokban Magyarország 2,5-3 millió köbméter gázt szállított Ukrajnába. Az Ukrajna felé irányuló gázexport mindig attól függ, hogy Ukrajna, vagy valamely ukrán gáztársaság vásárol-e gázt. A fizikai lehetőség adott a gázszállításhoz, a gázszállítás annak a kérdése, hogy Ukrajna honnan tud a legolcsóbban és legversenyképesebben gázt vásárolni, ez nem rajtunk múlik. Ukrajna nem Magyarországtól, hanem nyugatról vásárol gázt, ami Magyarországon keresztül jut Ukrajnába.

Az elmúlt napokban Magyarország 2,5-3 millió köbméter gázt szállított Ukrajnába. Az Ukrajna felé irányuló gázexport mindig attól függ, hogy Ukrajna, vagy valamely ukrán gáztársaság vásárol-e gázt. A fizikai lehetőség adott a gázszállításhoz, a gázszállítás annak a kérdése, hogy Ukrajna honnan tud a legolcsóbban és legversenyképesebben gázt vásárolni, ez nem rajtunk múlik. Ukrajna nem Magyarországtól, hanem nyugatról vásárol gázt, ami Magyarországon keresztül jut Ukrajnába. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.