BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellenőrzött energiaügyletek

Bő két héten belül regisztrálniuk kell a hazai áram- és gáznagykereskedelemben résztvevőinek a MEKH-nél, amelyet október 7-tól, illetve 2016. április 7-től már tájékoztatni kötelesek a hazai ügyleteikről. A cél a bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció kizárása.

Március 17-ig kell regisztrálniuk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) a hazai villamos energia és földgáz nagykereskedelmében részt vevő termelő, kereskedő és elosztó társaságoknak a bennfentes kereskedelem és az egyéb piaci visszaélések visszaszorítását célzó rendszer indítása érdekében.

Szervezett piaci (tőzsdei) ügyleteikről október 7-től, a többi nagykereskedelmi megállapodásukról 2016. április 7-től kell azonnali adatokat szolgáltatniuk az uniós tagországok között 20113-baen született megállapodás alapján, amelynek végrehajtási rendeletei tavaly decemberben lépettek életbe.

„Hasonló szabályozás már érvényben van a pénz- és tőkepiacokon. Amikortól a magyarországi ügyletek figyelemmel kísérésével megbízott MEKH-nek rálátása lesz az áram- és gáz nagykereskedelmére, e tevékenység is átláthatóbbá, ezáltal a verseny is erősebbé válhat” – magyarázta a Világgazdaságnak Hegedüs Balázs, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda fúziókra és energiapiacokra szakosodott senior ügyvédje. Tájékoztatása szerint a regisztrációkon keresztül lényegében egy egységes európai informatikai adatbázis és ellenőrzési rendszer (REMIT) épül ki. Ez utóbbinak egy szoftvere fogja figyelni, hogy az ügyletet kötők által leadott adatok nem utalnak e bennfentes kereskedésre vagy piaci visszaélésre. Ám abból, hogy adott esetben a szoftver riasztást ad, nem következik egyenesen, hogy vizsgálat is induljon, hiszen szokatlan ármozgásokat váratlan piaci jelenségek is kiválthatnak.

Az adatszolgáltatás tehát IT-fejlesztést, vagyis mindenképpen némi többlet-kiadást követel az érintett cégektől. Hegedüs Balázs várakozásai szerint első lépésben a tőzsdék felkínálhatják a rendszeres adatközlés elvégzését a szolgáltatásaikat egyébként is igénybe vevő társaságoknak, de arra is lehet példa, hogy az utóbbiak maguk hajtják végre a szükséges fejlesztést. Aggályként felmerülhet, hogy bizalmas üzleti adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe a rendszer működése során. Ennek kivédését azonban a REMIT szigorú adatvédelmi és adatbiztonsági szabályai biztosítják, éppen, mint a pénzpiaci bennfentes kereskedés elleni rendszer esetében.

Persze, a bennfentes ügyletek eddig is tilosak voltak az áram és a gáz nagykereskedelmében is, csakhogy a leleplezésükhöz szükséges adatok nem kerültek el automatikusan az illetékes hatóságokhoz. Hegedüs Balázsnak nincs arról tudomása, hogy ilyen ügyben Magyarországon indult volna vizsgálat.

Mivel a REMIT szabályozás az EU országaiban megvalósuló értékesítésre és szállításra vonatkozik, a vele kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség is kiterjed az ügyletben részt vevő nem uniós – tehát például oroszországi, kínai, szerbiai – félre is. „Más uniós országokban egyébként nem feltétlenül március 17. az arra kijelölt, helyi hatóságnál történő regisztrálás határideje. Van példa rá, hogy a határidő azonos a kötelező adatszolgáltatás beindításának fenti 2015. október 7-i napjával” – mutatott rá Hegedüs Balázs.

Bírság akár 500 millió forintig

A REMIT a következő eszközöket veti be a MEKH által közzétett tájékoztatás szerint: a piaci visszaélés tiltását, a bennfentes információk közzétételi kötelezettségét, a piaci szereplők adatszolgáltatását, a nagykereskedelmi energiapiacok felügyeletét, a hatóságok vizsgálati jogkörét és a nemzetközi együttműködést. A két fő vétség a bennfentes kereskedés és a piaci manipuláció. A szankció figyelmeztetés vagy bírság. Az utóbbi – a körülményektől függően – 100 ezer forinttól 500 millió forintig tart, illetve a piaci manupulációval elért árfolyamnyereség, vagy elkerült árfolyamveszteség 400 százaléka.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.