BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kibővül az energiacímkézés köre - kiszorul az F kategória

Szeptember 26-tól energiacímkével és termékismertetővel kell ellátni a vízmelegítőket, a melegvíztároló tartályokat, a fűtőberendezéseket, a kombinált fűtőberendezéseket és a szolár készülékeket két uniós rendelet alapján.

Az előírás a gyártókat, a beszállítókat és a forgalmazókat is kötelezi. A piktogramokon a színkódolás marad a régi: a sötétzöld jelenti a leginkább energiahatékony készüléket, a piros az ellenkezőjét. Az energiaosztályok azonban megváltoztak: éves energiafogyasztása alapján az A jelöli a leghatékonyabb és a G a legkevésbé hatékony terméket, az F kategória pedig folyamatosan kiszorul a piacról.

Mindezzel az Európai Unió a gyártókat arra ösztönzi, hogy növeljék termékeik energiahatékonyságát, a fogyasztókat pedig energiahatékony termékek vásárlására. A Hajdu Zrt-től kapott tájékoztatás szerint a társaság olyan (elsősorban megújuló energiát hasznosító) termékeket fejleszt és gyárt, amelyek hatékonyabban hasznosítják az energiát az elődeiknél.

A vízmelegítők energiaszolgáltatási képességét az energiacímkén a ruházati termékekről ismert S, M,L, XXL besorolás mutatja majd. A forróvíztárolóból kinyerhető legnagyobb hőmennyiség besorolása 3XL. A vízmelegítési energiahatékonysága osztályba sorolásánál a A kategóriát a hőszivattyús vízmelegítő kapja, ha pedig ezt a rendszert szolárrendszerbe kötik be, akkor már A++ kategóriába kerül. Az átlagos méretű – szeptembertől L besorolású – elektromos vízmelegítők 35-40 százalékos energiahatékonyság miatt C kategóriát kapnak majd. Mivel a jogszabály alkalmazása alapján sok azonos termék kap majd ilyen besorolást, így a fogyasztónak célszerű a vízmelegítő berendezés éves villamosenergia-fogyasztását figyelnie – ami az energiacímkén kilowattórában (kWh) vagy gigajoule-ban (GJ) szerepel – és az említett, S-től 3XL-ig terjedő energiaszolgáltatási képességet.

A mosógépek és a porszívók címkézése már tavaly szeptember óta kötelező. Ezzel egyidejűleg tilossá vált az 1600 watt fölötti teljesítményű és 62 kilowattóránál nagyobb éves fogyasztású porszívó forgalmazása. (Az előírás nem vonatkozik 2014. szeptember 1-je előtt az EU-ban már piacra dobott, de még el nem adott készülékekre.) A porszívók energiacímkéje tájékoztatást ad a termék zaj- és porkibocsátásáról is, továbbá, hogy a porszívó milyen padlón használható, és az adott padlófajtán vagy szőnyegen milyen hatékonyan tisztít. A termékcsaládra vonatkozó kötelezettség 2017. szeptember 1-jén további szigorodik. Akkortól már csak 43 kilowattóra éves fogyasztású és 900 watt teljesítményű porszívó forgalmazható, javulnia kell a porfelszívási hatékonyságnak is, a készülék nem adhat ki 80 decibelesnél nagyobb zajt, és nem bocsáthat vissza 1 százaléknál több port. A motor üzemi élettartamának el kell érnie a 500 órát, a gégecsőnek pedig tartósnak kell lennie.

A szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.