BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma kellett volna indulnia a szlovák gázcső tesztjének

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) terve szerint ma kezdődne és április 30-ig tart a magyar-szlovák összekötő vezeték próbaüzeme - egyelőre még nem indult el a próbaszállítás. A tesztüzem indulását már kétszer el kellett halasztani, hivatalosan a szadai kompresszor-állomás műszaki problémája, illetve adminisztratív okok miatt.

A 160 millió eurós beruházással megépített cső évi ötmilliárd köbméter gáz behozatalára alkalmas, a kapacitása később bővíthető. Lefektetésével a térségünk egy lépéssel előbbre került a lengyelországi tengerpartól a horvátig haladó, észak-dél gázfolyosó kiépítéséhez. Rövid távon nagy szerep juthatott volna a vezetékre Ukrajna Magyarországon keresztüli, gázzal való ellátásában, ehhez azonban meg kellett volna indítani rajta a kereskedelmi üzemet a meghirdetett, 2015. január 1-ji időpontban, vagy esetleg később, de nem május 1-jén, amikorra most várható. Májustól Ukrajna a téli hónapokénál már sokkal kevésbé lesz rászorulva az alternatív forrásokra.

Már most is kisebb az igénye, mert a közelmúltban megnőtt az orosz Gazpromtól átvett gáz mennyisége, ráadásul már válogathat az eladók között. Az árak ugyanis esnek: a Nyugat felől (részben Magyarországon át) importálható baumgarteni gáz ezer köbméterenkénti ára például mostanra 240 dollárra csökkent a néhány nappal korábbi 285 dollárról. Az áresés lehet az oka annak is, hogy újból jelentősen csökkent a Magyarország felől Ukrajnába irányuló földgázexport is. Az FGSZ Zrt. adataiból arra lehet következtetni, hogy a napokban lejárt egy egyhónapos megállapodás – a kivitel február 5-én nőtt napi 5 ezer köbméterről napi 4,8 millióra, és nagyjából egy hónapra rá, március 7-én gyengült bő 700 ezer köbméterre –, amelyet nem hosszabbítottak meg. Jó eséllyel egyébként nem Magyarországra beérkező és innen visszafordított (reverz) gázról van szó, hanem tényleges tranzitról, mert nagyjából ugyanebben az időszakban magasabb volt az Ausztria felőli napi importunk is. Ettől persze még lehetett orosz eredetű a francia GdF Suez által eladott gáz. A Világgazdaság információi szerint a MET gázkereskedőnek is van keretszerződése a Naftogazzal, de még nem értékesített, vélhetőleg, mert nem tudott megfelelő árat ajánlani. „Bárkitől vásárolunk, aki jó árat kínál” – mondták az ukrán céghez közeli forrásaink.

Ukrajnának küldhetnénk gázt a hazai tárolókból is. Lassan ugyanis lezárul a téli fűtési idény, és még mindig elég sok – több mint kétmilliárd köbméter – gázon ülünk, ami március elején 32,32 százalékos töltöttséget jelentett. Ezen belül március 7-én az MFGT tárolóinak a kapacitása 16,8 százalékig volt kihasználva az egy évvel korábbi 8,4 százalék után. Mégsem biztos, hogy ki lehet, vagy ki érdemes árusítani ezt a gázt. Egyrészt nem mindegy, hogy mennyibe került a betárolása, és most mennyiért adható el, másrészt a mennyiségből lehet még valamennyi a Gazpromé is a tavaly Zsanára, mint közraktárba hozott 900 millió köbméter maradékaként.

Április 1-jén lejár Ukrajna téli gázcsomagja, azaz ekkortól a mostaninál ezer köbméterenként 100 dollárral drágábban jut orosz gázhoz.

Április 1-jén indul az új hazai gáztárolási év is. A MFGT meghirdetett kapacitásaira a gyenge piac miatt szerény lehet az érdeklődés is, viszont a Gazprom már jelezte, hogy az idén a tavalyinál sokkal többet is tárolna Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.