BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomják a gázexportot

Tegnap rekord szintre, 6,4 millió köbméterre ugrott a Magyarországról Ukrajnába szállított gáz mennyisége, de ez csak a kezdet: mától már napi 7,33 millió köbméter körüli a kivitt mennyiség, tudta meg a Világgazdaság. Az eddigi eladó, a francia GdF mellé a hazai MET és a svájci Axpo is csatlakozott. A Naftogaztól az európai eladók már nem kérnek előrefizetést.

Jelentősen megnőtt a Magyarországon keresztül Ukrajnába szállított földgáz napi mennyisége a Világgazdaság értesülése szerint. Már a tegnapi 6,4 millió köbméter is rekordnak számított, de a tartósan kiszállítandó napi mennyiség 7,33 millió köbméter lesz, akár már mától. Az eddigi egyedüli eladóra, a franciaországi GdF-re a mennyiségből napi 5,5 millió köbméter jut, az újként beszálló, magyarországi MET-re napi 1,1 millió, a svájci Axpóra pedig 730 millió köbméter jut. Korábbi értesülésünk szerint a GdF által Ukrajnában eladott gáz, eddig is a MET-től származott. Az utóbbi társaságnak már egy ideje van közvetlen eladásról szóló keret-megállapodása is az ukrajnai importőrrel, de – meg nem erősített piaci értesülésünk szerint – eddig azért nem kötött üzletet, mert az ezer köbméterenként 380 dollárért beszerzett gázát túl magas felárral akarta továbbadni. Ezt a vevő Naftogaz alapértelmezésben sem fogadra ráadásul az enyhe tél és megnőtt orosz gázkivitel miatt a piaci árak is estek.

Most viszont a Naftogaz mindhárom eladóval megtalálta a közös nevezőt: a piaci árat fizeti. Ez ezer köbméterenként 270 dollár alatt lehet annak alapján, hogy Vlagyimir Demcsisin ukrán energia- és szénipari miniszter közölte a TASZSZ szerint, hogy országa 270 dollárnál alacsonyabb árról szeretne március 20-i Brüsszelben megállapodni az orosz eladóval. Egyúttal visszaállna a gáz előre történő kifizetéséről a számla utólagos rendezésére, cserébe kész leszerződni fix mennyiség átvételére. A jelen feltételek mellett azonban csak március 15-ig kap orosz gázt, erről Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője nyilatkozott újságíróknak. Úgy tudjuk, európai vevői már nem kérik előre a gáz árát a Naftogaztól, amely újra a ténylegesen átvett mennyiség alapján utal.

A Magyarországról Ukrajnába továbbított gáz, vagy annak nagy része Ausztria felől érkezik az országba annak alapján, hogy az érintett HAG vezetéken a tegnapi import (tranzit) közel ötmillió köbméterrel volt nagyobb a szerdainál, és további 4,1 millió köbméter (megszakítható szállítású) gáz behozatalára is lekötöttek kapacitást a kereskedők. A HAG-ot egyébként áprilisban több gáz importjára akarják használni a kereskedők, mint amennyire lehetőség van, ezért tegnap délelőtt az FGSZ dobra verte a felkínált kapacitásokat.

Ukrajna Magyarország mellett Szlovákia és Lengyelország felől is kap földgázt, amióta tavaly tavasszal a Gazprom leállította a neki szánt exportot. Később a szállítás újraindult az említett előre fizetés feltételével, mégpedig a téli hónapokban a korábbi árnál ezer köbméterenként 100 dollárral olcsóbban. A korábbi ár azonban közel 500 dollár volt ezer köbméterenként, miközben Németország például 380 dollárt fizetett. Ukrajna tehát az orosz importjával egyidejűleg is törekedett az alternatív beszerzésekre támaszkodni.

2013-as importjából 94 százalék jutott a Gazpromra, és 6 százalék Európára. Tavaly már 64 százalékban támaszkodott az európai és csak 36 százalékban az orosz forrásokra, vagyis a Gazprom a múlt évben elveszítette ukrajnai piacának a kétharmadát. Közben keleti szomszédunk biztonsággal átvészelte a telet, amibe jócskán besegített az enyhe tél és a gáz olcsóbbodása. Az idén sem engedné a Gazprom részesedését 40 százalék fölé. Földalatti tárolóiban áprilistól kezdve 19 milliárd köbméter gázt spájzolna be orosz, európai és saját forrásokból. Ez utóbbi jórészt nyugat- és kelet-ukrajnai lelőhelyekről származna, azaz nem a harcok sújtotta övezetből. Tengeri, nem hagyományos gáz utáni kutatása azonban leállt, a területről tavaly kivonult a Chevron, a krími földalatti tárolóban lévő kétmilliárd köbméter gázára viszont igényt tart.

Ukrajna januárban és februárban együtt 1,8 milliárd köbméter gázt importált Oroszországból és 2,3 milliárdot Európából az Ukrtranszgaz rendszerirányító közleménye szerint. Ez utóbbiból 1,1 milliárd köbméter érkezett Szlovákia, 0,1 milliárd köbméter Magyarország és 0,06 milliárd köbméter Lengyelország felől, és exportál keleti szomszédunknak a norvégiai Statoil is.

Brüsszel elé kerül az Eastring terve

Oroszország 2019-től nem kíván Ukrajnán keresztül gázt juttatni Európába. Ma Ukrajna mellett az Északi Áramlaton és a Jamal vezetéken exportál. 2019-től az ukrán útvonal helyett a még lefektetendő Török Áramlatot vetné be. A cső görögországi végétől macedón, bolgár, román, szerb és magyar összefogással érkezne a gáza a térségünkbe a Tesla projekt keretében. Ukrajna ekkorra megerősítené a lengyel, a szlovák és magyar gázvezetéki összekötetéseit, így új csöveket is lefektetne, Magyarország felé is. Csatlakozna a lengyelországi Gaz System, a szlovákiai Eustream és a magyarországi FGSZ által kiépítendő Eastring hálózathoz is. Ekkortól Ukrajna és a térség többi országa is öt forrásból juthatna gázhoz: a már létező litvániai LNG terminál felől, az épülő lengyelországi és a tervezett horvátországi LNG terminálról, délről pedig a még lefektetendő AGRI vezetéken. A felsorolt forrásokat összekapcsoló rendszer rugalmassága növelhető a 31 milliárd köbméternyi ukrajnai gáztároló kapacitás bevetésével. Az Eastring terve hamarosan az Európai Bizottság elé kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.