BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új törvényt szeretne a kormány az atomügyekről

A kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról terjesztett be országgyűlési határozati javaslatot a nemzeti fejlesztési miniszter.

Az országgyűlés honlapján közzétett javaslat szerint a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó nemzeti politika megalkotásának elsődleges célja megfogalmazni a radioaktív hulladék és a kiégett üzemanyag kezelésével kapcsolatos elvárásokat, amelyek biztosítják az emberi egészség és a környezet védelmét az ionizáló sugárzás káros hatásaival szemben, továbbá garantálják, hogy ne háruljon az indokolhatónál súlyosabb teher a jövő generációjára.

A javaslatban szerepel az is, hogy az atomenergia biztonságos alkalmazásának érdekében kell a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikáját megfogalmazni és az országgyűlés elé terjeszteni.

A nemzeti politika az országban képződött és képződő összes radioaktív hulladékra és kiégett üzemanyagra egyaránt vonatkozik, keletkezésüktől a végső elhelyezésükig, figyelembe véve a nukleáris létesítmények leszerelését is.

A javaslat rögzíti azt is, hogy az atomtörvény értelmében a kormány a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének a keletkezéstől a végleges elhelyezésig tartó valamennyi szakaszára, és a nukleáris létesítmények leszerelésére kiterjedően - a nemzeti politika céljainak végrehajtását bemutató - nemzeti programot fogad el, amelynek peremfeltételeit a nemzeti politika és az évente felülvizsgált közép- és hosszú távú terv határozza meg.

Az általános alapelvek között határoznák meg, hogy az atomenergiát csak oly módon szabad alkalmazni, hogy az ne veszélyeztesse a társadalmilag elfogadható kockázati szinten felül az emberi életet, a jelenlegi és a jövő nemzedéke egészségét, életfeltételeit, a környezetet, az anyagi javakat. A magyar államnak kell vállalnia a Magyarországon keletkező kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésével kapcsolatban a végső felelősséget, kivéve a használaton kívüli zárt sugárforrást, ha azt az értékesítőhöz vagy a gyártóhoz visszaszállították, valamint a kutatóreaktor kiégett üzemanyagát, ha olyan országba szállították, ahol kutatóreaktorban használatos üzemanyagot értékesítenek vagy gyártanak, figyelembe véve az alkalmazandó nemzetközi megállapodásokat.

A nemzeti politika, és az azt megvalósító nemzeti program keretében végzett tevékenységek pénzügyi fedezetét az atomtörvény által létrehozott elkülönített állami pénzalap biztosítja.

A javaslat szerint Magyarországon is kívánatos bevezetni a „nagyon kis aktivitású hulladék" kategóriát a radioaktív hulladékok osztályzásában, amely szerepel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hulladékkategorizálási rendszerében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.