BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány visszavonhatja a rezsicsökkentést

Kész feladni a rezsicsökkentést az Orbán-kormány – írja a hvg.hu egy, az uniós energetikai biztosnak küldött kormányzati levélre hivatkozva.

A kilátásba helyezett lépések nyomán aligha kerülhető el a gáz és az áram drágulása. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy Orbánék sutba dobják azt az intézkedésüket, amelynek főszerepe volt abban, hogy 2014-es választásokon újra behúzták a győzelmet - írja a hvg.hu.

Egyelőre háttérben egyezkedik a kabinet az Európai Unióval energiaügyekben. A hvg.hu által megismert, ezekbe az egyeztetésekbe bepillantást nyújtó levél arról tanúskodik, Orbánék a visszájára fordítanák az emblematikus választási intézkedésüket, a rezsicsökkentést az áram és a gáz esetében.

A május 8-i keltezésű levelet Trócsányi László igazságügyi miniszter küldte az uniós energetikai biztosnak, Miguel Arias Canete-nek.

A kormány a Brüsszelnek küldött dokumentumban három fő lépést helyezi kilátásba.

Átalakítják a rendszerhasználati díjak ármegállapítási rendszerét, háromlépcsőssé teszik azt. Most az energiahivatal állapítja meg rendeletben a díjakat, bírósági jogorvoslat nincs.

A levél kilátásba helyezi, hogy a kormány megszünteti azt a mostani helyzetet, hogy van figyelembe nem vehető költség. Brüsszelnek az az egyik fő kifogása, hogy most nem költségalapú az elszámolás a cégekre erőltetett állami árképzésében.

A levél szól arról is, hogy az egyetemes szolgáltatásnál most a rendszerhasználati díjak olyan nyomottak a rezsicsökkentés miatt, hogy nemcsak profitot nem tudnak termelni a szolgáltatók, de a díjak legfeljebb 0 százalékos tőkemegtérülést biztosítanak csupán. Ezért módosítják a rendszerhasználati díjak megállapítási rendszerét a fenti módon, és a le nem vonható költségtételeket kiiktatják. Ezeknek az eredője lehet az, hogy megemelkedik a tőkemegtérülés. Ha pedig ez nő, akkor a gáz- és áramárnak is emelkednie kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.