BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szénerőművek épülnek a zöld projektek árnyékában

Miközben Németországban a mostani 86,2 gigawattról 2025-re 147,4 gigawattra nő a megújuló forrást hasznosító erőművek együttes beépített kapacitása, egyre nagyobb szüksége lesz az országnak újabb szénerőművekre is. Utóbbiak súlya akkorára nőhet a GlobalData kutató- és tanácsadó cég szerint, hogy az már aláássa Németországnak a szén-dioxid-kibocsátás korlátozását célzó erőfeszítéseit.

A társaság legutóbbi jelentése szerint a 2025-ös német energiahordozó mixen belül a megújulók aránya 59,7 százalék lesz a mostani 44,7 százalék után, főleg a támogatásoknak köszönhetően. Ám minél nagyobb hányad jut a megújuló energiákra, annál nagyobb gond, hogy főleg az időjárásfüggő erőművek nem termelnek folyamatosan. 2022-höz közeledve egyre kiélezettebb lesz a helyzet, mert ekkorra le kell állítani az ország atomerőműveit. Mivel ezek nem helyettesíthetők ingadozva termelő egységekkel, maradnak a nagy károsanyag-kibocsátású szenes erőművek. Kiutat a gáz­üzemű erőművek jelenthetnek, de a német hőtermelésen belül még így is 60 százaléknál nagyobb arány jut majd a szénerőművekre az időszak végéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.