BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A július is erős növekedést hozott a hazai turizmusban

SZÁLLÁSHELYEK 2015 júliusában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 12, a belföldi vendégeké 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így a kereskedelmi szálláshelyeknek a vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 9,5 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A júliusi vendégforgalom nagysága alapján a hat legjelentősebb küldő ország mindegyikéből két számjegyű ütemben nőtt a kereslet. Legdinamikusabban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból gyarapodott a vendégéjszakák száma (28, illetve 23 százalékkal), emellett a lengyel, a holland, a német és a cseh turisták vendégforgalma is 15–18 százalék közötti ütemben nőtt. A belföldi vendégek száma 12, az általuk eltöltött éjszakáké (2 millió 189 ezer) 7,5 százalékkal bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,7 százalékponttal, 66,7 százalékra emelkedett a hetedik hónapban az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 18 százalékkal, 43 milliárd forintra emelkedett júliusban.

Ami pedig az első hét hónap adatait illeti, a szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 14 millió 395 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,6 százalékkal (7 millió 233 ezer), a belföldi vendégek 6,9 százalékkal több (7 millió 162 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,8 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 201 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.