BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Energiahatékonyság: az új uniós ciklusban a lakossági beruházások is kapnak EU-forrást

A mostani hétéves ciklus lényeges újdonsága, hogy már a lakossági energiahatékonysági beruházások is kaphatnak uniós forrásokat – hangzott el a Világgazdaság gázkészülékek cseréjéről szóló konferenciájának panelbeszélgetésén, amelyen az energiahatékonysági beruházások hitellehetőségeiről és a kormányzati támogatási konstrukciókról volt szó.

„2014-2020-közötti uniós fejlesztési ciklusban jelentősen megnőttek az energiahatékonyságra fordítható források az előző hétéves periódushoz képes” – emelte ki Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonyság Intézet (MEHI) programigazgatója. 2014-2020 között 450 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre erre a célra, amelynek 40 százaléka visszatérítendő, 60 százaléka vissza nem térítendő forrás. A mostani ciklus újdonsága, hogy lakossági energiahatékonysági beruházások is kaphatnak EU-forrást, az előző ciklusban ez a kör ki volt zárva a támogatásokból.

Kiemelte: a környező országokban találni jó – Magyarországon is adaptálható példákat – a támogatott lakossági energiahatékonysági beruházásokra, ahol kombináltan használják a vissza nem térítendő támogatásokat a visszatérítendő forrásokkal.

Seidl Gábor, a Vaillant Saunier Duval Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a korszerűtlen gázkészülék cseréje mintegy 30 százalékos energia-megtakarítást hozhat. A hazai támogatási rendszerről elmondta: a 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatás nem szünteti meg a feketemunka vonzerejét az árérzékeny lakosság körében. „A hazai gázkészülékpiac három szegmensből áll: prémium, középső és alsó kategória. A prémium termeknél az árak inkább növekednek majd, a középső kategória viszont a nem eléggé erős hazai középosztály miatt megszűnőben van. A gyártók az árérzékeny hazai piacon alapvetően az alsó kategóriákban versengenek egymással” - mondta.

Foltányi Márton, a Raiffeisen Bank régióigazgatója elmondta: még korai annak a kérdésnek a felvetése, hogy a bankok mennyire készültek fel külön speciális termékek kifejlesztésével a kazáncsere-beruházásokra vonatkozóan, azonban a kérdés napirenden van. A bankok felkészültségét azonban felgyorsíthatja majd, ha a feltételek teljesen egyértelművé válnak – tette hozzá.

„A 2008-as pénzügyi válság jelentősen átrendezte a banki ügyfelek magatartását, akik jóval tudatosabbak lettek. Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása, amelyek értéke több millió forint lehet, pedig fokozottan igényli az ügyfelek tudatosságát, amelybe beletartozik az is, hogy a hitelbírálatnál a banki szakemberek számára megfelelően le kell fordítani a számok nyelvére azt, hogy az adott beruházás mekkora megtakarítást eredményez” – hangsúlyozta.

Süveges Szabó László, a nagy földrajzi kiterjedésű ipari rendszerek számára termékeket és szolgáltatásokat nyújtó CASON Zrt. egyik vezetője elmondta: a mostani gázkészülék-csere során 20-25 éves készülékeket fognak lecserélni, amit jellemzően a 25-49 éves korosztály fog végrehajtani. „Ezen kör számára fontos lenne, ha a gyártók megfelelően feltüntetnék, akár külön honlapokon vagy szoftver révén, hogy készülékeik milyen energiahatékonysági jellemzőkkel rendelkeznek, és így milyen lesz a beruházások során tervezett energiarendszerek mérlege” - mondta. Hozzátette: fontos lenne a fogyasztói tudatosság terén az okos mérés megfelelő szintű elterjedése a lakosság körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.