BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan visszaadhatóak az egyetemes áramengedélyek

Lehetővé válik az egyetemes áramszolgáltatói engedélyek visszaadása, amint az Országgyűlés elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A 2007-es áramtörvény (VET) megváltoztatását célzó dokumentumot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be tegnap. A VET hatályos változatának nincs olyan passzusa, amely megengedi, hogy a villamos energia egyetemes szolgáltatói visszaadják engedélyüket. Részben ezzel magyarázható, hogy az érintett szolgáltatók eddig nem jelezték ilyen szándékukat, pedig például az E.ON esetében kézenfekvő lett volna, hogy a társaság egyszerre váljon meg az egy cégen keresztül ellátott gáz- és az áramügyfelektől, amikor visszaadta gázszolgáltatói engedélyét.

Az Országgyűlés feltehetőlegrövid időn belül elfogadja a módosítást, nem sokkal utána pedig várhatóak az engedély-visszaadások is. Még nyitott, hogy mely társaság alapjain épül ki az országos, állami egyetemes áramszolgáltatás. Kézenfekvőnek tűnik, hogy az ÉMÁSZ és az Elmű ellátási területén induljon be elsőként, mert e két társaság tulajdonosaival kötött az állam erre vonatkozó együttműködési megállapodást. Viszont az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter a közelmúltban azt közölte a Világgazdasággal, hogy más egyetemes áramszolgáltatókkal is folynak az egyeztetések, így lehet, hogy nem az Elmű és az ÉMÁSZ ügyfelei kerülnek elsőként az állami rezsiholdinghoz, amely a jövő év elején kívánja beindítani e tevékenységét.

A módosító javaslat lehetővé tenné új piaci szereplő megjelenését is a területen, mert azt írja, hogy egy kérelmező beadhat egyszerre villamosenergia-kereskedelemre és villamos energia egyetemes szolgáltatásra is engedélykérelmet.

Az indítvány további részei hasonlóak a gáztörvénynek az engedély-visszaadással és a szolgáltatóváltással kapcsolatos előírásaihoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.