BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés Ukrajna gáza és szene

Drasztikusan emelkedtek az áramárak Ukrajnában. Az ország egyre jobban leszakad az orosz gázról, de nagy gondot jelent, hogy a háború miatt szénbányászatának jelentős része kikerült az ukrán kormány ellenőrzése alól.

Átlagosan 23 százalékkal emelkednek Ukrajnában az áramárak szeptemberben. Hiába olcsó ugyanis Európában a villamos energia, amikor keleti szomszédunknak takarékoskodnia kell az előállításához szükséges földgázzal és szénnel. A fűtési idény kezdetére 19 milliárd köbméter földgázt kell felhalmoznia, de egyelőre csak mintegy 14,1 milliárd köbméternél tart. Bár július 1-je óta nem vásárol orosz gázt, most reméli, hogy az előttünk álló fűtési idényben exportál neki a Gazprom olyan kedvezményes áron, mint az elmúlt idényben. (Igaz, ukrán vélemény szerint ez az ár nem kedvezményes, hanem reális piaci szintű volt.) Az új téli gázcsomagról szóló háromoldalú (EU, Oroszország, Ukrajna) tárgyalás – amelynek még nincs kitűzött időpontja – és megállapodás szeptemberre várható. Az ukrán hírügynökség úgy tudja, hogy a csomagról az Európai Bizottság küldötte és az orosz energiaminiszter szeptember 11-én Bécsben egyeztet.

Az Ukrajna által idén vásárolt földgáz 80 százaléka már az Európai Unióból származik, vagyis jelentősen visszaesett az orosz import aránya. Erről Volodimir Demcsisin ukrán szén- és energiaminiszter beszélt a múlt pénteki kormányülésen az orosz TASZSZ hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy Ukrajna 30 százalékkal növelni kívánja a Szlovákia felőli gázvásárlását. (Augusztus 11. óta Magyarország felől is kap egy jelképes, napi bő 1900 köbméteres mennyiséget.)

A miniszter szerint egyelőre szén sincs elég, de majd lesz. Ismert, hogy az Ukrajna keleti részén folyó háború miatt jelentősen visszaesett az ország belföldi bányászata, és akadoznak az onnan várt szállítmányok. Ezzel együtt júniusban több mint 400 ezer tonna szén érkezett a donyecki térségből a tárolóhelyekre, egyedül a múlt héten pedig 120 ezer tonna. Októberre azonban 3,2 millió tonnás széntartalékkal kellene rendelkeznie az országnak, ebből még másfél millió tonna hiányzik. A 3,2 millió tonnából 1,4 millió tonnának kell lennie az antracitnak, azaz a legjobb minőségű feketeszénnek.

A miniszter mégsem tart attól, hogy áramellátási zavar lenne a fűtési idény miatt. Várakozását vélhetőleg nem elsősorban a donyecki termelésre, hanem az importra alapozza. Már egy hónapja megérkezett az országba az első, 80 ezer tonnás dél-afrikai szénszállítmány, tonnánként 65 dollárért. Az akkori hivatalos bejelentés szerint Ukrajnának 200 millió dollárra van szüksége szénvásárláshoz, ami az előbbi áron mintegy 3,1 millió tonnás beszerzést takar. A pénzből nemcsak a dél-afrikai beszerzést kell fedezni, hanem annak az antracitnak az árát is, amelyet Ukrajna az Egyesült Államoktól és Oroszországtól remél.

A belföldi szénszállítások akadozása miatt Ukrajna burstini erőművének két blokkja egy hónapja kénytelen volt az összes európai exportszerződésének teljesítését szüneteltetni, hogy belföldre szállíthasson. Mérlegelték három másik blokk átállítását is. Jelenleg Magyarországra rendben érkezik az áram Ukrajna felől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.