BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenképpen utaztatnak

Gyakorlatilag a nap 24 órájában követik a híreket a balkáni országokba és Görög-, illetve Törökországba buszos utazásokat szervező irodák. Bár a helyzet folyamatosan változik, egyelőre kisebb kerülőkkel megoldották a lezárt vagy feltorlódó határátkelők jelentette problémát.

„Minden rendben van az kuşadasi-i utunkkal? Török lírát is és eurót is kellene már vennem, megtehetem már? Milyen útvonalon megyünk?” „Szeretnék tájékoztatást kapni, hogy a határzár bevezetésével hosszabbodik-e a menetidő, és fel kell-e készülnünk valamilyen kellemetlenségre Paralia felé? Gondolok például a buszok átvizsgálására... A hazaérkezés ideje is nagyon fontos, mert ha késünk, elveszítjük állásunkat! Előre is köszönöm őszinte válaszukat” – sorjáznak az üzenetek a balkáni térségbe buszos túrákat indító irodák honlapján, és telefonon is egyre többen érdeklődnek arról, hogyan befolyásolja tervezett utazásukat a menekülthelyzet.

Különösen fontos most a gyors és őszinte kommunikáció. Nagy Sándor, az elsősorban dél- és kelet-európai buszos utazásokat szervező Grand Tours Utazási Iroda ügyvezetője néhány napja például a Facebookon nyugtatta a Görög- és Törökországba készülő utasokat: „No pánik! Amíg a (röszkei – a szerk.) határátkelőhely zárva, addig a tompai átkelőt vagy Szerbia romániai megközelítését választjuk a legrövidebb útvonalon. Mindenképpen biztosítjuk Önöknek a befizetett nyaralásukat, ha a kutya kovászba ugrik, akkor is. Azt szeretnénk, ha az Önök pénze nálunk romolna, és nem kellene visszaadni.” Az útlevéllel kapcsolatos dilemmákra azt írta: a személyi igazolvány továbbra is elegendő ott, ahol eddig is az volt.

„Csütörtökig nem volt gond a Görögországba induló buszok határátlépésével Szerbia felé. A rendőrség segítőkészsége persze, amivel kiemelték a már akkor több kilométeres sorból a turistabuszokat, nagyon jól jött. A szembesávot igénybe véve a mi járatunk is gyorsan átjutott a határon. Pénteken már a Nagylak felé kerültünk” – mondta Nagy Sándorné, a Grand Tours Utazási Iroda vezetője.

Munkatársaik folyamatosan követik a híreket, a debreceni irodában például szinte állandóan megy a tévé, és az aktuális fejleményekhez igazítják az útitervet. Röszke lezárása Tompára, majd onnan Nagylakra tolta a forgalmat, ami némi pluszidő és -költség, de utóbbit nem hárítják át az utasokra, a szezon pedig már csak két, legfeljebb három hétig tart, és a körülmények egyelőre korántsem tarthatatlanok. Röszkén vasárnap újraindult a határforgalom.

„Bár sokan érdeklődnek telefonon és az interneten is, munkatársaink tapasztalatait hallva könnyen megnyugszanak. Sok törzsutasunk van, akik pontosan tudják, hogy számunkra a biztonságuk az elsődleges, és az, hogy megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak” – tette hozzá Nagy Sándorné. Mindeddig a hazafelé tartó buszoknak is sima útjuk volt, sem a határellenőrzés, sem az útviszonyok nem változtak az elmúlt években megszokottakhoz képest, ugyanez a helyzet Törökország esetében is.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségéhez (MUISZ) sem érkezett múlt hét végéig olyan jelzés, amely szerint bármelyik balkáni vagy görög útvonalon eltérne valami a szokásos gyakorlattól – tájékoztatták a Világgazdaságot.

Földön, vízen

A szállodahajók vendégforgalma várhatóan idén is 10 százalék feletti bővülést mutat majd Budapesten. A főváros továbbra is a dunai folyami hajós turizmus megkerülhetetlen központja, jelenleg nincs olyan folyami hajós társaság Európában, amelynek ne Budapest lenne az egyik fő célpontja – mondta Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese pénteken az MTI-nek. Tavaly mintegy 400 ezer vendég fordult meg a fővárosban, akik jellemzően a tengerentúlról – Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából vagy Új-Zélandról – érkeztek, és kéthetes hajóútjuk itt indult vagy itt végződött. Magyarországon ezek a vendégek évente több mint 80 ezer vendégéjszakát töltenek el ötcsillagos belvárosi vagy Duna-parti szállodában. Az Európán belülről érkező, elsősorban német és francia vendégek létszáma ugyanakkor stagnál – derült ki Glázer Tamás szavaiból.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.