BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Záporoznak a kérdések az utazási irodákhoz a menekültválság miatt

Miközben a belvárosi Erzsébet téren több tucatnyi rendőr sorakozott fel rohamfelszerelésben, a környéken pedig már gyülekeztek az ultrák a magyar-román futballmérkőzés előtt, mintegy 100-150 méterrel arrébb a Szent István-bazilika előtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Magyar Turizmus Zrt.-vel (MT) és a Magyar Utazási Irodák Szövetségével (MUISZ) közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatót arról, hogy az elmúlt hetekben megerősödött migráció ellenére Magyarország változatlanul biztonságos turisztikai célpont.

Ruszinkó Ádám, a gazdasági tárca turizmusért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet: a turisztikai látványosságok távol esnek a menekültválság helyszíneitől, és az ideérkező vendégek továbbra is zavartalanul járhatják be például a főváros nevezetességeit. Mindeddig semmilyen, a külföldi turistákat érintő inzultus nem történt, és biztonságuk továbbra is garantált.

A menekültek sem a köz-, sem a vagyonbiztonságra nem jelentenek veszélyt, és egészségügyi kockázattal sem kell szembenéznie az idelátogatóknak. A Liszt Ferenc Repülőtéren és a közutakon péntek délutánig semmiféle fennakadás nem történt.

A Déli Pályaudvar környékén elenyésző a menekültek száma, a Nyugati Pályaudvarnál is kevesen tartózkodnak, és bár a Keletinél sokan táboroznak, onnan egyelőre nem indulnak szerelvények Nyugat-Európába – mondta az államtitkár. A hazafelé tartó külföldieknek Hegyeshalomnál vagy a szlovák határon át kell szállniuk másik vonatra, ez okoz némi kellemetlenséget – tette hozzá a politikus. Akadnak irodák, amelyek busszal szállítják utasaikat a Nyugatra induló vonatokhoz.

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy gyorsan és hitelesen tájékoztassák az utazási irodák külföldi partnereit. Bár a világsajtót bejáró sokkoló képek miatt csütörtök óta záporoznak a kérdések, a szakember abban bízik, hogy az eddig jól alakuló hazai turisztikai szezon nem szenvedi meg az elmúlt napok történéseit. Mindazonáltal – mondta Erdei Bálint lapunk kérdésére – volt már olyan külföldi csoport, amely kisebb létszámmal érkezett, mint azt eredetileg, a foglalások alapján várták – jó hír azonban, hogy útvisszamondás nem, csupán halasztás történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.