BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gázszállítás: Megbízás nincs, hitelfizetési kötelezettség van

A Magyar Gáz Tranzitnak egyelőre nincs bevétele a gázszállításból, és bár a szabályozás így is hozzájuttatja némi pénzhez, hiteleinek egyelőre csak a kamatát tudja fizetni.

Egyelőre senki nem akar gázt szállíttatni a július 1-jén átadott magyar–szlovák összekötő vezetéken, amely így bevételt sem termel, a 170 millió eurós beruházáshoz felvett hiteleket azonban fizetni kell. A 170 millióból az Európai Unió 30 millió eurót állt támogatás formájában, és 21 millió euró jutott a projekt szlovákiai tagjára, az Eustreamre. A magyarországi fél, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) 119 millió eurót teremtett elő, alapvetően hitelből. Az MGT-nek tavaly lényegében csak az az 1,3 milliárd forintja folyt be, amelyet az országos nagynyomású gázhálózatot üzemeltető FGSZ Földgázszállító Zrt.-től kapott az interkonnektor hazai végpontjáért, azaz a vecsési csomópontért. Az FGSZ közlése szerint a csomópont eladása tervezett és szükségszerű lépés volt, a biztonságos gázszállítást szolgálta, és része volt a két társaság közötti műszaki és kereskedelmi felelősségmegosztásnak is.

Az FGSZ-től azonban az idén is áramlik pénz a nála jóval kisebb rendszer-üzemeltetőhöz, egy gázkereskedő szerint azért, mert „megosztották az interkonnektor használatonkívülisége miatti kockázatot”. E megfogalmazást érdeklődésünkre az FGSZ-nél tévesnek minősítették, de elismerték, hogy valóban fizetnek, mégpedig egy MEKH-rendelet alapján. Ugyanerre a rendeletre hívta fel a Világgazdaság figyelmét az MGT-t felügyelő Belügyminisztérium is, amelynél az MGT bevételeiről is érdeklődtünk. Az FGSZ magyarázata szerint a rendelet a rendszer-üzemeltetési díjból származó árbevétel megosztására vonatkozó kiegyenlítő fizetésekről határozott azért, hogy a két társaság vezetékrendszere egységes tarifazónát képezzen a rendszerhasználók számára. Így kapacitáslekötés, illetve szállítás esetén az érintett hálózati pont(ok) szerint csak az egyik rendszer-üzemeltető szedi a díjakat, de azon osztoznia kell a másikkal a rendeletben lefektetett transzparens szabályok alapján, „biztosítva ezzel az MGT és az FGSZ számára is például az elismert tőkearányos megtérülést”. A rendelet 2. kiegészítő melléklete szerint az FGSZ-nek havi 161,3 millió forintot kell átutalnia partnerének „kapacitásdíjból származó előzetes havi kiegyenlítő fizetésként”.

Mint a Belügyminisztériumtól megtudtuk, az MGT és hitelezői a vonatkozó szerződések módosításával és a tőketörlesztés átütemezésével oldották meg a társaság idei hitelfizetési kötelezettségét úgy, hogy a kamatokat határidőben teljesíti a társaság. Az MGT négy biztosítékot nyújt a hitelező banknak: keretbiztosítéki vagyont terhelő zálogjogot teljes, saját vagyonán 45 milliárd forintig, keretbiztosítéki ingó jelzálogjogot az ingóságain, szintén 45 milliárd forintig, a hazai tarifarendszer alapján keletkező bevétel biztosítéki célú engedményezését, végül óvadéki biztosítékokat.

Finomhangolás Szadán

Az interkonnektor szadai kompresszorállomásán az összes szükséges engedély megadása és a kereskedelmi üzem megindulása után is voltak kompresszorpróbák, de a Belügyminisztérium válasza alapján a távvezeték és kiegészítő létesítményei folyamatosan gázszállításra alkalmas állapotban vannak, a kompresszorpróbákra és más munkákra pedig az érintett berendezések finomhangolása, illetve kisebb garanciális hibajavítások miatt volt szükség.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.