BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól sikerült az idei szezon

A fapados turizmus húzta az idegenforgalmi ágazatot az idén, de általában sem volt rossz a szezon az augusztusi adatok szerint.

Kissé visszaesett az idegenforgalom növekedési üteme augusztusban, a külföldi vendégéjszakák száma 5,7, a belföldieké 4,9 százalékkal bővült az előző évihez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint. Ez nemcsak a kiugrónak mondható júliusi – külföldieknél 12,1, belföldiek esetében 7,5 százalékos – emelkedésnél alacsonyabb érték. Az augusztusi adatok az első hét hónap átlagos 6,6, illetve 6,9 százalékos bővülésétől is elmaradnak, igaz, nem jelentősen. A statisztikában ráadásul nagy valószínűséggel nem jelenik meg a menekültügy hatása: a világsajtóban a magyarországi bevándorlási helyzet éppen augusztus végén, szeptember elején került a középpontba, így kevéssé hatott a nyolcadik havi forgalmi adatokra.

Az év első nyolc hónapjában mindenesetre a szálláshelyek a tavalyinál 6,4 százalékkal több, összesen több mint 18,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A turisztikai keresletnek mintegy fele volt külföldi, miközben a januártól augusztusig terjedő időszakban egyforma volt a növekedési ütem is. A trendek nem változtak: a legtöbb külföldi turista továbbra is Németországból érkezett, ám valamivel kevesebb, mint korábban. Jelentős volt az orosz visszaesés (20 százalék körüli), de ez mennyiségben nem jelent pótolhatatlan kiesést. A német vendégek lassú lemorzsolódását és az oroszok hirtelen elfordulását azonban pótolta a holland, a brit és a lengyel turisták számának gyarapodása. Az Egyesült Királyságból az első nyolc hónapban 25 százalékkal többen érkeztek a tavalyinál (és már az elmúlt évben is növekedést regisztrált a statisztika). A kereslet leginkább Budapesten nőtt, 12 százalékkal, ezen belül is a közösségi szálláshelyek teljesítettek kiemelkedően: közel a harmadával nőtt az ifjúsági szállások külföldi vendégéjszakáinak száma, de a négycsillagos szállodák is 14 százalékos növekedést regisztrálhattak a januártól augusztusig terjedő időszakban. A belföldi vendégeknél a gyógyszállók népszerűsége növekedett: ebben a körben 25 százalékos volt a növekedés.

A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele az előző év azonos időszakához képest 12 százalékkal nagyobbra, 247 milliárd forintra nőtt. A turisták a tavalyinál 13,6 százalékkal többet, 145,2 milliárd forint szállásdíjat költöttek el.

Töretlen a növekedés a turizmusban az augusztusi és az első nyolchavi adatok alapján – mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára, aki az adatok alapján úgy vélte: az idei ismét rekordév lehet az ágazatban. Szerinte idén a szálláshelyek vendégeinek száma meghaladhatja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig a 25 milliót, a szálláshelyek bevétele elérheti a 350 milliárd forintot.

Ruszinkó Ádám a migránshelyzet hatásairól szólva elmondta, hogy bár a szeptemberi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az előzetes becslések szerint a budapesti szállodák – ahová a külföldi vendégek kétharmada érkezik – foglaltsága 90 százalék körüli volt, tehát a válság jele egyáltalán nem mutatkozik a turizmusban. Az októberi hosszú hétvégére már most csaknem teljes a foglaltság – tette hozzá. A Budapest Airportnak pedig negyedik hónapja egymillió feletti az utasforgalma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.