BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordnegyedévet regisztrált a Szallas.hu

Annak ellenére, hogy júliusban és augusztusban is kijutott a hideg időjárásból, rekordnegyedévet zárt a belföldi turizmus: mintegy tíz százalékkal bővült az ágazat az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt három hónap egyértelmű nyertese Somogy megye, amely a belföldi vendégek közel 16 százaléka számára biztosított szálláshelyet – derül ki a Szallas.hu statisztikáiból.

A vendégéjszakák száma alapján az egyéjszakás kiruccanások népszerűbbek lettek, számuk 4 százalékkal nőtt. „Azaz az elmúlt évek trendje, miszerint inkább többször megyünk pihenni, de rövidebb időre, nem tört meg. Az összes foglalás kétharmada 1-3 éjszakás kikapcsolódásra szólt” – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A legnépszerűbb települések rangsorában nem történt változás 2014-hez képest: a leggyakoribb választás sorrendben Siófok, Budapest, illetve Hajdúszoboszló volt. A megyék közül a nyári szezont egyértelműen Somogy zárta a legjobban, de dobogós helyen végzett Pest és Veszprém megye is. Az elmúlt negyedévben ez a három régió adta a belföldi turizmus 37 százalékát. A legtöbb nyaraló egyébként Budapestről, Debrecenből, illetve Szegedről érkezett.

A magyarok alkalmanként átlagosan 53 ezer forintot költöttek szálláshelyre, igaz, a foglalási értékek nagy eltéréseket mutatnak: a legnagyobb értékű foglalás meghaladta az 1,7 millió forintot, ugyanakkor akadt, aki 1000 forintért is talált szállást.

A látogatók egyébként elsősorban a vendéglátó kedvességét, a tisztaságot és azt értékelik, hogy a szolgáltatások megfelelnek-e a foglalás során megadott leírásoknak.

„Az elmúlt negyedévben a legnagyobb, 9 százalékos növekedést a 4-5 csillagos hotelek érték el, míg a 2 csillagos szállodák népszerűsége csökkent leginkább” – mondta Varga Zoltán. A szakember hozzátette, hogy a SZÉP-kártyák népszerűsége töretlen: csaknem minden hetedik esetben ezzel egyenlítik ki a vendégek a számlát, amelyen átlagosan 48 ezer forint szerepel.

Az év hátralévő részében várhatóan elsősorban a wellness-szolgáltatásokat kínáló szálláshelyek számolhatnak forgalomnövekedéssel, és azok a települések, amelyek népszerű termálfürdőt üzemeltetnek. Az előfoglalási adatok alapján így sorrendben Budapest, Eger, Gyula, Miskolctapolca, illetve Hajdúszoboszló vendéglátósai és szállásadói örülhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.